Az infláció utolérte a fogyasztókat, amit az áruházak és a vendéglátó helyek már az Egyesült Államokban is határozottan érzékelnek – írja a Business Insider. Vége van a pandémia idején tapasztalt nagy forgalomnak, amikor a pánikba esett vásárlók letarolták az élelmiszerboltok polcait és elfogyott az elmúlt két év gazdaságösztönző csomagjaiban az emberek zsebébe tömködött pénz is. Így a vevők védtelenek a megugrott inflációval szemben.

Az amerikai üzleti portál négy biztos jelét sorolja fel a bajnak, amelyből az első Magyarországon is jól ismert: áttérnek a vevők a boltok saját márkás, olcsóbb termékeinek vásárlására az ismert márkák fogyasztásáról. Ezt érzékelik a világ legnagyobb áruházláncánál, a Walmartnál, ahol úgy tapasztalták, hogy a tejtermékektől a diétás készítményekig minden áru piacán érzékelhető ez a tendencia. A McDonald'snál a menük népszerűsége nőtt meg a saját ízlés szerint összeválogatott ennivalóval szemben.

Halogatott fizetés

A másik biztos jele a fogyasztók szűkebb pénztárcájának, hogy többet vásárolnak hitelben, mint korábban, és halogatják a tartozások kifizetését – mondta a hírportálnak Mark Cohen, a Columbia Business School üzleti iskola igazgatója. Főként a kisebb jövedelemmel rendelkező, fiatalabb kártyatulajdonosoknál fordul elő, hogy megborul az egyenlegük a nem kellő feltöltés miatt.

Rosszul járnak a kiemelkedő minőségű termékek gyártói is az inflációval. Igaz ugyan, hogy az igazán jómódú vásárlókat nem befolyásolja az infláció, ám a közepes jövedelműek egy része, akik bizonyos termékekből szívesen vásárolják a jobb minőséget, ezt most nem engedhetik meg maguknak, és nem kapaszkodnak feljebb egy fokot a vásárlási ranglétrán. Ez főként az elektronikai cikkek piacán érezhető, ahol sokan választanak inkább drágább, de jobb cuccot, ha csak tehetik.

Végül a vendéglátó helyek felszolgálóinak rossz hír, hogy az emberek az elsők között kezdenek el spórolni a borravalón. Ez vonatkozik a kávézókra és az éttermekre is. Egy korábbi adatgyűjtésből az derült ki, hogy az átlagos borravaló az Egyesült Államokban a számla 17 százalékáról a cech 15 százalékra csökkent az elmúlt másfél évben.