Két orosz származású tüntető vasárnap megrohamozta Vlagyimir Putyin orosz elnök lányának franciaországi villáját, felhúzott egy ukrán zászlót és kicserélte a zárakat - számolt be a Local.fr az akcióról.

A Pierre Haffner álnéven író Pierre Lapurdi, egy magát "száműzetésben élő orosz bloggerként" jellemző aktivista az egyik önkényes házfoglaló, aki közétett egy videót is, amely bepillantást enged a biarritzi luxusépületbe, amelyet "Putyin kastélyának" nevezett. 

A közösségi médián közzétett bejegyzése szerint azóta letartóztatták. Társát, egy Szergej Szaveljev nevű informátort is őrizetbe vettek a rendőrök. Vlagyimir Osecskin, egy másik száműzetésben élő orosz disszidens Facebook-bejegyzésben szólította fel a hatóságokat, hogy engedjék őket szabadon:

"Ezek a kedves emberek nem tettek semmi rosszat. Ők és mi mindannyian azt javasoltuk, hogy az orosz oligarchák villáit használják az ukrán menekültek befogadására" - írta üzenetében, majd hozzátette, hogy a rendőrségnek az embereket kell megvédenie, nem az oligarchákat.

A The Insider nevű független orosz hírportál arról számolt be, hogy az aktivisták megtalálták az ingatlanban Kirill Sámalov, Katerina Tihonova (Putyin lánya) és volt férje útleveleinek másolatát.

Az Europe 1 francia rádióállomás szerint a Putyin családnak legalább három ingatlana van Biarritzban. A család közeli barátait és munkatársait, valamint egy volt orosz kémet is láttak az elmúlt években a délnyugati városban. A francia hírszerző szolgálatok állítólag rendszeresen végeznek kémelhárítási műveleteket az Atlanti-óceán partján lévő üdülőben. 

Videó az ingatlanról:

A hatóságok az elmúlt hetekben számos orosz vagyontárgyat foglaltak le, köztük Igor Szecsin oligarcha 108 millió eurós jachtját, amely Dél-Franciaország partjainál horgonyzott.  Franciaország és az EU súlyos gazdasági szankciókkal sújtotta Oroszországot, miután az a múlt hónapban inváziót indított Ukrajna ellen. 

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.