Még soha ennyi bevándorló milliárdosa nem volt Amerikának - írja a Forbes magyar kiadásának honlapja. A 2022-es listán 92 külföldi születésű, amerikai állampolgársággal bíró milliárdos szerepel, avagy a listán összesen feltűnő 735 amerikai állampolgárnak a 13 százaléka bevándorló. A szóban forgó klub becsült vagyona összesen 711 milliárd dollár, ez az összes amerikai dollármilliárdos vagyonának 15 százaléka.

Az amerikai Forbes azt is megjegyzi, hogy ezek a külföldi származású milliárdosok sokkal nagyobb hányadban tudtak önerőből, selfmade-ként érvényesülni az országban. Egészen pontosan a 92 százalékukat definiálják selfmade-ként, szemben az amerikai születésű milliárdosok 71 százalékos arányával.

A listán szereplő bevándorló milliárdosok összesítve 35 különböző országból érkeztek, ezzel minden lakott kontinenst lefedve. Összesen nyolcan származnak Afrikából, köztük a világ legvagyonosabbja, a Dél-afrikai Köztársaságból jövő Tesla- és Space X-vezér, a Twitter felé kacsingató Elon Musk.

A legtermékenyebb országnak Izrael bizonyul 10 szereplővel, köztük a magántőke-befektető Gores fivérekkel, Tommal (6 milliárd dollár) és Aleckel (2,6 milliárd dollár), vagy az Oracle szoftveróriás vezérigazgatójával, Safra Catzcal (1,5 milliárd dollár).

A 92 szereplőbe nem tartozik bele az a 36 az Államokban élő és dolgozó milliárdos, akik nem rendelkeznek amerikai állampolgársággal, például John és Patrick Collison (9,5-9,5 milliárd dollár), a Stripe online fizetési rendszer alapítói, vagy a barbadosi popsztár, Rihanna (1,7 milliárd dollár).

Ami Magyarországot illeti, összesen négy amerikai állampolgársággal bíró dollármilliárdost találunk a bevándorlólistán.

 

  • Elsőként Péterffy Tamást (20,1 milliárd dollár) befektető a leggazdagabb magyar származású üzletember ma Palm Beachen él,
  • Soros György (8,6 milliárd dollár) szintén befektetéseken szerezte vagyonát,
  • Charles Simonyi (5,8 milliárd dollár) Microsoft-alapító és űrutazó a harmadik helyen szerepel,
  • Steven Udvar-Hazy (4,1 milliárd dollár), az Air Lease Corporation repülőgép-lízingelő ügyvezető igazgatója a negyedik helyen áll.