Oroszország ukrajnai inváziója megrázkódtatta a globális élelmiszer- és nyersanyagpiacokat, amelyek amúgy is küzdöttek az ellátási lánc megszakadásaival és az aszály és más időjárási körülmények miatti alacsony termeléssel. Az ENSZ márciusi világszintű élelmiszerár-indexe rekordmagasságot ért el, és kevés jele van az enyhülésnek.

Az élelmiszerek és a nyersanyagok árainak turbulenciái a legnagyobb amerikai közvetlen családi tulajdonban lévő vállalat mögött álló milliárdos Cargill-McMillan család vagyonának orbitális megugrását eredményezik. A titokzatos család vagyonának közelmúltbeli növekedése akkor következik be, amikor az ukrajnai háború miatt az élelmiszerárak világszerte rekordmagasságba szöktek, és ez a tendencia "a legszegényebbeket sújtja a legsúlyosabban" - közölte az ENSZ.

A Cargill család a Bloomberg szeptemberi, a világ leggazdagabb családjait felsoroló listáján a 11. helyen szerepelt, akkor 51,6 milliárd dolláros együttes vagyonnal. A Cargill és MacMillan családok több mint 20 tagja ellenőrzi az 1865-ben az iowai Conoverben egyetlen gabonaraktárral alapított Cargill Inc. 87 százalékát.

A Cargill-MacMillans család folyamatosan a 25 leggazdagabb amerikai család között szerepel, és a Forbes jelenleg a negyedik leggazdagabb családként tartja őket számon, a Waltonok, Kochék és a Mars mögött.

A Cargill-MacMillan nagycsalád immár a hetedik generációnál tart, és mintegy 125 főre nőtt. A Bloomberg listáján rajtuk kívül csak a luxuscikkekben utazó francia Hermes család jár a hatodik generációnál.

A Cargill család három újabb tagja - James Cargill, Austen Cargill és Marianne Liebmann testvérek - a minnesotai székhelyű Cargill Inc. élelmiszer-feldolgozóban való részesedésüknek köszönhetően a világ 500 leggazdagabb embere közé került, ezzel már öten tartózkodnak a globális mágnáslistán. A Bloomberg Billionaires Index szerint mindegyikük nettó vagyona 5,3 milliárd dollár, ami idén 20 százalékos növekedés.

Az 500-as listán a családtagok közül már szerepel az alapító William Wallace Cargill dédunokája, Pauline Keinath és Gwendolyn Sontheim Meyer, akiknek vagyona egyenként 7,8 milliárd dollár.

A Cargill Inc. máig nem lépett tőzsdére annak ellenére, hogy rendszeresen nyomást gyakoroltak a tőzsdei bevezetés érdekében, de a család ellenállt. Megítélésük szerint ez ugyanis felhígítaná a család részesedését, és csökkentené a vállalat éves kifizetéseiből való részesedését. A családtagok évente a nettó nyereség mintegy 17 százalékát kapják osztalékként, bár nem minden részesedésük egyenlő.

A világ leggazdagabb családjai
vagyon*iparágcégország
Walton238,2kiskereskedelemWalmartUSA
Mars141,9édesség, állateledelMarsUSA
Koch124,4iparKoch IndustriesUSA
Hermes111,6luxusiparHermesFranciaország
Al Saud100,0ipar.Szaúd-Arábia
Ambani93,7iparReliance IndustriesIndia
Wertheimer61,8luxusiparChanelFranciaország
Johnson61,2pénzügyFidelity InvestmentsUSA
Thomson61,1médiaThomson ReutersKanada
Boehringer, Von Baumach59,2gyógyszeriparBoehringer IngelheimNémetország
Cargill, MacMillan51,6iparCargillUSA
Albrecht51,0kiskereskedelemAldiNémetország
Lauder49,3kozmetikaEstee LauderUSA
Hoffmann, Oeri47,3gyógyszeriparRocheSvájc
Mulliez45,9kiskereskedelemAuchanFranciaország
Quandt42,3autóiparBMWNémetország
Dassault41,9it, repülőgépiparDassault SystemsFarnciaország
Newhouse41,6médiaAdvance PublicationsUSA
Van Damme, De Spoelberch, De Mevius40,2italgyártásAnheuser-Busch InBevBelgium
Cox38,6kommunikáció, autógyártásCox EnterprisesUSA
*milliárd dollár
Forrás: Bloomberg

A vállalat augusztusban története legnagyobb nyereségéről számolt be, a 2021-es pénzügyi évben 134,4 milliárd dollár bevétel mellett 4,9 milliárd dollár nettó nyereséget ért el.

Gregory Broussard, a Cargill kockázatkezelési egységének globális pénzügyi kereskedési vezetője a Bloombergnek azt mondta, hogy az Oroszország gazdasági kiközösítésére irányuló lépés valószínűleg tartósan fennmarad, és arra kényszeríti a piacokat, hogy új forrásokat találjanak a gabonától kezdve a műtrágyán át az üzemanyagig mindenre.

"A kínálati oldalon feszültebben fogunk kilépni ebből a háborúból, mint ahogy beléptünk" - mondta. "Amikor az emberek elkezdenek szankciókkal dobálózni, azok nem oszlanak el egyik napról a másikra".

Nem csak a Cargill szakít nagyot az élelmiszerpiaci káoszból

A világszerte eluralkodó élelmiszerpiaci hiányon és az ellátás ingadozásán, valamint a csaknem példátlan dráguláson persze nem csak a Cargill család tagjai szakítanak hatalmasat, a világ többi részén helyenként tragikus jelenségnek messze a legfőbb haszonélvezői az élelmiszeripari cégek voltak. A Louis Dreyfus Co. mezőgazdasági kereskedőház márciusban közölte, hogy tavaly a gabonaár-ingadozások és az olajos magvak erős árrése miatt 82 százalékkal nőtt a profitja. A legnagyobb, tőzsdén jegyzett élelmiszeripari vállalatok közül néhánynak az értékelése gyorsan emelkedik, az illinois-i székhelyű Archer-Daniels-Midland Co. több mint 25 százalékkal drágult a február végi orosz invázió óta.

A Cargill egyike volt azoknak a cégeknek, amelyek csak később jelentették be, hogy visszaveszik oroszországi tevékenységüket, annak ellenére, hogy február végén egy dél-ukrajnai kikötőből kifelé tartva rakéta találat érte a cég egyik hajóját.

"Csökkentjük az ottani üzleti tevékenységünket, és csak az alapvető élelmiszer- és takarmányipari létesítményeket működtetjük, valamint leállítottuk a beruházásokat" - jelentette be a vállalat március 30-án. "Ez a régió jelentős szerepet játszik globális élelmiszerrendszerünkben, és nagyon jelentős forrása az olyan alapvető élelmiszerek kulcsfontosságú összetevőinek, mint a kenyér, az anyatej-helyettesítő tápszerek és a gabonafélék. Az élelmiszer alapvető emberi jog, és soha nem szabad fegyverként használni".

A Cargill emellett "az ezekből az alapvető tevékenységekből származó nyereséget humanitárius segélyekre fogja felajánlani" - folytatódik a közlemény.