Hétfőtől lekapcsolják Vallóniában, Belgiumi déli, francia nyelvű régiójának legtöbb autópályája éjszakai kivilágítását az energiamegtakarítás és a megnövekedett energiaszámlák csökkentése érdekében. A közúti és autópálya-világítás csökkentéséről szóló, a regionális kormány szeptember 1-jén meghozott határozatának életbe lépéséról Philippe Henry vallon energiaügyi és infrastrukturális miniszter közölte

A tárcavezető azt is elmondta, hogy a rendelkezés a vallon autópályák mentén elhelyezett mintegy 20 ezer lámpatestet érinti az összesen csaknem 25 ezerből. A csomópontok, beleértve az autópályák le- és felhajtóit, amelyek fokozott balesetveszélyt jelenthetnek, este tíz óra és reggel öt óra között továbbra is megvilágítva maradnak. A miniszter közölte továbbá, hogy a megvilágítás útszakaszonként bármikor felkapcsolható, például rendkívüli időjárási körülmények, vagy baleset esetén.

Becslések szerint a vallon autópályák kivilágításának lekapcsolása évente mintegy 2670 MWh áramfogyasztás-csökkenést tesz lehetővé, azaz a jelenlegi árakon az év hátralevő részében több mint 400 ezer eurós (mintegy 160 milliárd forint) költségvetési megtakarítást jelenthet.

Vallónia 2019-ben kezdte meg autópályáinak úgynevezett intelligens kivilágításának kiépítését. Az új rendszer szerint a ledlámpák alapesetben csökkentett fénykibocsátása csak akkor vált erősebbre, ha egy gépjármű behajt az érintett útszakaszra. A 2023 végig befejezni tervezett, 2700 kilométer közutat és autópályát érintő beruházás a számítások szerint legkevesebb 76 százalékos energiamegtakarítást fog eredményezni.

Belgiumban az autópályák éjszakai kivilágítása "hagyomány", aminek az eredete oda nyúlik vissza, hogy az országban működő atomerőműveket estére nem rántják vissza a termelésben, hanem a hét erőmű által termelt villamos energiát - többek között - így is felhasználják. Az energiaválságra az ország regnáló vezetése eleve furcsán reagált, mivel a 2003-ban eldöntött kérdést, mely szerint 2025-ig leállítják a nukáleris termelőegységeiket, gyakorlatilag felfüggesztette. A most bejelentett vallon sprolás ilyen értelemben további rendszerproblémákra utal.

Júliusban egyszer már megkongatták a belga kormányban a harangokat, igaz, akkor kifejezetten a földgázellátás volt terítéken.