Hétfőtől új kreatív útleveleket adnak ki Belgiumban, amelyekben az ország legkedveltebb képregényhősei jelennek meg. A 34 oldalas utazási dokumentumban többek között Tintin, A Hupikék Törpikék, Lucky Luke és Spike és Suzy is megjelenik majd – írja a Guardian nyomán az Index.

Olyan dizájnt választottunk ami jól reprezentálja az országunkat, és annak művészetét és kultúráját, egy kis tehetséggel, szakértéssel és humorral fűszerezve – mondta Sophie Wilmès, belga külügyminiszter. A külügyminisztérium egy rövid videóban mutatta be a kreatív útlevél néhány részletét.

Amíg az útlevélen szabad szemmel egy képregény jelenetének csak a sziluettje látszik, addig az UV-fény alatt megjelennek az apró részletek, mint például arckifejezések és textúrák. A Külügyminisztérium szerint ezáltal sokkal biztonságosabb lesz az utazási dokumentum, mivel ezek a kreatív elemek jelentősen megnehezítik az esetleges hamisítást.

- Van benne egy kis belga humor. Mindig jó, ha összekötjük a kellemest a hasznossal, de az útlevél ettől függetlenül mindig is egy közokirat volt és az is marad – jegyezte meg Wouter Poels, a külügyminisztérium szóvivője.

Az útlevél 48 új biztonsági elemet tartalmaz, mint például vonalkódokat, lézervágott képeket és a személyazonosság igazolására szolgáló polikarbonát oldalt. Belgiumban nagy múltja van a képregényeknek, és még mindig nagyon népszerűek, annak ellenére is, hogy már nem kapnak annyi helyet az újságokban, mint korábban.