Az Európai Bizottság mindenképp el akarja kerülni a megszorításokat és a zöld programok megkurtítását, ezért azt javasolja, hogy 2023. január elseje után ne vegyék véresen komolyan a maastrichti kritériumokat, amelyeket 2020 márciusában függesztettek fel. Ha elfogadják változtatás nélkül a Bizottság javaslatát, akkor ez nagy megkönnyebbülést jelenthet azoknak a tagállamoknak, amelyek messze túlléptek a határokon a pandémia okozta válságra hivatkozva. Emmanuel Macron francia elnök, Mario Draghi olasz miniszterelnök és Pedro Sánchez spanyol kormányfő aktívan lobbiztak ezért, hiszen mind a három ország jócskán túllépte a maastrichti kritériumok által kijelölt határokat - olvasható a portálon.

Brüsszel márciusban küldi meg javaslatait a tagállamoknak, hogy ezek alapján állíthassák össze a saját költségvetésüket. A Bizottság azért is ilyen óvatos, mert menetközben folyik a nagy vita a kritériumrendszer átalakításáról. A déli tagállamok azzal érvelnek, hogy a jelenlegi körülmények között a maastrichti kritériumok teljesíthetetlenek. A tervek szerint nyáron vitatják meg egy uniós csúcson az új előírásokat. Ehhez persze meg kell győzni a fukar tagállamokat, élükön Németországgal. Ők ugyanis hajlanak a szigorú gazdaság politikára - különösen az infláció körülményei között.

Míg a Bizottság elnéző az államadósságot illetően, a költségvetési deficit 3 százalékos hiányát viszont nagyon is komolyan kívánja venni. Vagyis a tagállamoknak jövő januártól szigorodó költségvetéssel kell dolgozniuk az Európai Unióban.