Márciusban szezonális kiigazítással 0,4 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben az előző havihoz képest, az Európai Unióban pedig 0,2 százalékkal. Elemzők 0,1 százalékos havi csökkenést vártak márciusban az euróövezetben - idézi az MTI a jelentést.

Februárban az euróövezetben 0,4 százalékos, az EU-ban pedig 0,3 százalékos volt a havi növekedés.

Éves bázison márciusban 0,8 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben a várt 1,4 százalékos növekedés helyett. Februárban 5,2 százalékos volt az éves növekedés. Az EU-ban 1,7 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom márciusban éves bázison a februári 5,6 százalékos növekedés után.

Havi bázison a legnagyobb csökkenést a kiskereskedelmi forgalomban Spanyolországban regisztrálták márciusban, 4,0 százalékosat. Luxembourgban 3,3 százalékos, Franciaországban 1,9 százalékos volt a havi csökkenés. A legnagyobb mértékben, 11,4 százalékkal Szlovéniában nőtt a kiskereskedelmi forgalom az előző havihoz képest márciusban, Lettországban pedig 11,1 százalékkal. A harmadik legnagyobb, 7,3 százalékos havi növekedési ütemet Magyarországon érte el a kiskereskedelmi forgalom.

Az előző évihez képest márciusban Szlovéniában nőtt a kiskereskedelmi forgalom, 25,6 százalékkal. Észtországban 18,4 százalékos, Máltán pedig 16,4 százalékos növekedést regisztráltak márciusban az egy évvel korábbihoz képest. Magyarország a kiskereskedelmi forgalom negyedik legnagyobb éves növekedését érte el az EU-ban márciusban, 16,2 százalékot.

A kiskereskedelmi forgalom legnagyobb éves csökkenését Dániában regisztrálták márciusban, 11 százalékosat, míg Spanyolországban 4,8 százalékosat, Belgiumban pedig 3,9 százalékosat.