A Hospodárske Noviny információi alapján Szlovákia hárommillió Pfizer-vakcinától esett el, mert a minisztérium nem használta ki az ország számára felajánlott mennyiséget - írta a pozsonyi Új Szó. Szlovákia még decemberben 2,4 millió Pfizer-vakcinát rendelt az Európai Unió számára kiállított 200 milliós csomagból. Márciusban az EU egy azonos méretű vakcina-csomagról tárgyalt, amelyből Szlovákia további 2,4 milliót kaphatott volna, az ország ennek ellenére kevesebbre tartott igényt.

Így a csomagból csupán 600 ezret rendeltek meg. Ez a döntés abban az időben született, amikor Igor Matovic kormányfő bejelentette, hogy kétmillió Szputnyik V-vakcinára kötöttek szerződést orosz forrásból. Az egészségügyi minisztérium szóvivője nem magyarázta el, hogy miért mondtak le a Pfizer-vakcinákról. Ugyanakkor Szlovákiának utólagosan (a második szerződés keretében) 3,4 millió Pfizer/BionTech-vakcinát kell kapnia áprilistól egészen decemberig.

Marek Krajcí volt egészségügyi miniszter a 2,4 millió helyetti 600 ezer oltóanyag megrendelését azzal indokolta, hogy a kormány járványügyi tanácsadó szervezete, a Szakértői Konzílium ezt a mennyiséget javasolta.