A német pénzügyminiszter szerint Nagy-Britannia elzárkózása az uniós csúcson kötött megállapodástól nem végleges döntés, a britek akár később is csatlakozhatnak a gazdaságpolitika szorosabb összehangolását előirányzó új szerződéshez.

"Remélem, hogy Nagy-Britannia bejön a nyitott kapun" - mondta Wolfgang Schäuble a német közszolgálati televíziónak adott nyilatkozatában. A pénzügyminiszter hangsúlyozta: a Brüsszelben elhatározott változtatásokat úgy viszik véghez, hogy az új együttműködési forma beilleszthető legyen az Európai Unió (EU) rendszerébe, Nagy-Britannia így bármikor csatlakozhat.

Wolfgang Schäuble hozzátette: Németország továbbra is számít Nagy-Britannia uniós szerepvállalására, azt kívánja, hogy London integrációpárti politikát folytasson, és nem értékeli az uniós egység megbomlásaként a szigetország elzárkózását.

A német pénzügyminiszter egyúttal szorgalmazta az előző pénteken elfogadott terv gyors végrehajtását. A pénzügyi piacok bizalmát vissza kell szerezni, "ezért most nem dőlhetünk hátra" - mondta. A fiskális unió megteremtése "nem megy máról holnapra", de a bizalmat "viszonylag gyorsan " helyre lehet állítani.

A pénteken véget ért uniós csúcson elfogadott menetrend szerint 2012 márciusáig kormányközi szerződést kötnek a költségvetési politika szorosabb összehangolásáról. A megállapodáshoz a huszonhetek közül egyedül Nagy-Britannia nem csatlakozott, kilenc ország parlamentje jóváhagyását kéri. Az új szerződéssel kialakuló rendszer az EU működéséről szóló lisszaboni szerződésben megalkotott szabályrendszerrel párhuzamosan működik majd.