A nemzetközi hitelminősítő hangsúlyozta, hogy alapeseti előrejelzése nem számol olyan súlyos nyugati szankciókkal, amelyek negatív minősítési lépéseket indokolnának, bár az elmúlt hetekben nőtt egy ilyen forgatókönyv megvalósulásának kockázata - írja az MTI londoni tudósítója. Az alapeseti prognózisa továbbra sem valószínűsít Ukrajna elleni teljes körű orosz inváziót.

A Fitch Ratings szerint az esetleges további szankciók mértékét a nyugati hatalmak valószínűleg ahhoz kalibrálnák, hogy Oroszország milyen kiterjedésű műveletekre szánja el magát, és ez erősen bizonytalan.

Ha az Egyesült Államok például az orosz szuverén adósság másodpiaci forgalmazását venné célba új szankciókkal, az tovább szűkítené Oroszország költségvetés-finanszírozási rugalmasságát és a külföldi befektetéseket. Emellett a tőkekiáramlás és a rubel gyengülése szakpolitikai szigorításokat tenne szükségessé.

Mindazonáltal ez sem gyakorolna jelentősebb hatást a makroszintű stabilitásra és a tartalékokra. Utóbbiak közé tartozik a szövetségi szintű készpénztartalék és a nemzeti vagyonalap eszközállománya, amely együtt az orosz hazai össztermék (GDP) 16,5 százalékát teszi ki.

Oroszország devizakészlete mindemellett 17 havi folyó külső fizetési kötelezettség finanszírozására elegendő, és ezen a mércén a legmagasabb a Fitch által BBB sávban nyilvántartott szuverén adósok között - áll a hitelminősítő keddi elemzésében.

A teljes orosz szövetségi állampapír-állományon belül 20,5 százalékra - az orosz GDP-érték 3 százaléka alá - csökkent a nem rezidens befektetők aránya.

A cég várakozása szerint mindemellett a szövetségi államháztartás GDP-arányos egyenlege a 2022-2023-as időszakban átlagosan 1,3 százalékos többletben lesz.

Komoly kockázat a bankrendszerben

Az Ukrajna körüli megnövekedett kockázatok és az amerikai Menendez-törvényjavaslat - amely megtiltaná amerikai pénzügyi szolgáltatóknak az orosz szuverén adósság elsődleges és másodpiaci forgalmazását - jelzik, hogy mekkora a potenciális rizikója egy kedvezőtlen szankciós forgatókönyvnek, amely az alapesetinél nagyobb hatást gyakorolna a szuverén adósminőségre. E negatív forgatókönyvek közé tartozhatnak olyan intézkedések, amelyek lehetetlenné tennék a rendszerszintű jelentőségű orosz bankok és vállalatok számára dollártranzakciók lebonyolítását vagy hozzáférésüket a nemzetközi fizetési rendszerhez, vagy olyan széles körű energiapiaci szankciók, amelyek fennakadásokat okoznának az orosz exportban - áll a Fitch Ratings tanulmányában.

A hitelminősítő szerint az orosz bankrendszer hitelképességére a legnagyobb hatást olyan szankciók gyakorolnák, amelyek akadályoznák a nagy állami tulajdonú orosz bankokat a devizafizetések végrehajtásában, különösen akkor, ha megtiltják nekik a dollártranzakciók lebonyolítását.

Az orosz bankok esetleges kizárása a SWIFT nemzetközi bankközi kommunikációs és tranzakciós hálózatból ugyancsak jelentős rövid távú felfordulást okozna, tekintettel arra, hogy az alternatív rendszerek csak korlátozottan vannak jelen a nemzetközi fizetési forgalomban - hangsúlyozzák az elemzők.

A hitelminősítő szakértői kiemelik ugyanakkor azt is, hogy alapeseti előrejelzési forgatókönyvükben nem számolnak ilyen intézkedésekkel sem, részben azért, mert az ilyen jellegű szankciók akadályoznák a külföldi hitelezőkkel szembeni orosz törlesztési kötelezettségek teljesítését. Éppen ezért valószínűbbek az olyan orosz bankokkal szembeni szankciók, amelyeknek rendszerszintű jelentősége kisebb.

A Fitch Ratings decemberben változatlan stabil kilátással megerősítette Oroszország hosszú futamú szuverén devizaadósság-kötelezettségeinek BBB szintű besorolását. Ennek indoklásában kiemelte: az orosz államadós-besorolást a rendkívül erőteljes külső orosz pénzügyi mérleghelyzet támasztja alá, és az a tény, hogy Oroszország államadóssága a legalacsonyabb a BBB szuverén besorolású kategórián belül.