A magyar konyha jó néhány fogást a változatos alapanyagokból készült, pikánsan ízesített török ételektől inspirálva kezdett készíteni. A hagyományos török ételek közül Magyarországon is népszerűek a kebabok, a dolma különféle változatai és a raki pálinkával fogyasztott mezék.
Már Magyarországon is működnek török vendéglők, amelyekben sis kebabot (nyárson sült húst) vagy a nevezetes dolma különféle változatait (töltött zöldségféléket) is megkóstolhatja az ember, nem is szólva a meze néven ismert előételek gazdag kínálatáról, amelyekhez – természetesen – raki pálinkát illik inni. Sok török étel valamelyest a magyar ízeket idézi. Nem véletlenül, hiszen a magyar konyha jó néhány fogást – méghozzá olyanokat, amelyekről nemigen volnánk hajlandók lemondani – a török gasztronómiától inspirálva kezdett készíteni. Azzal a különbséggel, hogy a töltött káposzta vagy a rétes a töröktől eltérő, másfajta, számunkra kedvesebb ízeket kapott a magyar háziasszonyok, szakácsok kezén.
A török ételek eredeti formájukban is közel állnak a magyar ízléshez, mint például a meze. Ha Isztambulban járunk és városnézés közben nem akarunk egy komplett étkezést biztosító vendéglőbe beülni, akkor a legjobb egy meze-büfébe betérnünk. Itt – az ánizsillatú raki kíséretében – százféle ínyencfalat közt válogathatunk a salátáktól a rákokig és a sajtokig. Olyan ételeket találunk a mezék között, mint az imam bayildi (jelentése: imám gyönyörűsége, vagy szó szerint az imám elájult), amelyet padlizsánból készítenek oly módon, hogy előbb megtisztítják és sós vízben áztatják, majd olajban szotírozzák, s utána paradicsomos és fokhagymás töltelékkel töltve megsütik. Nagyon népszerű a humus is, amelyet főtt, pürésített csicseriborsóból készítenek citromlével, fokhagymával és sóval ízesítve, olívaolajjal kevert rózsapaprikával és finomra vágott petrezselyemzöldjével meghintve tálalva.
Mivel a török konyhában a sertéshús tiltott, így a bárány és a juh húsát használja leginkább, de nem kerüli a borjút és a marhát sem, sőt az ínyencek kedvelik a baromfit is. Valószínűleg a régi idők hagyománya, hogy előszeretettel fogyasztják a különféle belsőségeket. Vidéken megtiszteltetésnek számít, ha főtt ürüfejet vagy sült ürüherét szolgálnak fel a vendégnek. Régen az ország egyes részeiben nem állt bőségesen rendelkezésre hús, s ennek következtében takarékoskodtak vele a sütés-főzésnél, legalábbis a törökök azt állítják, hogy ezért vágják legtöbbször kis kockákra a húst, akárcsak a nomád törzsek tették hajdan. Akárhogy is, a különféle kebabok, amelyek így készülnek, ma már Törökországon kívül is sok országban kedveltek, különösen a Balkán-félszigeten. A híres sis kebab – amelynek nevében a sis szó a nyársat, a kebab a húst jelenti – kockákra vágott, pácolt juhhúsból készül. A nyárson sült húst citromszeletekkel, joghurttal vagy tejföllel tálalják. A dagh kebab kockákra vágott borjúhúsból készül, a húskockák közé negyedelt paradicsomot és vöröshagymákat tűznek, majd a nyársra húzva morzsolt kakukkfűvel meghintik. Sütés után piláffal (rizses rakott étel) vagy valamilyen zöldsalátával szervírozzák.
Ami a zöldségféléket illeti, a török konyha annyiban rokon a magyarral, hogy a húsokhoz mindig ad zöldségből készített, főzelékszerű fogást is. A rántást, sűrítést azonban nem kedveli, leginkább olívaolajjal leöntve vagy savanyítva tálalja a zöldségeket. A legkedveltebb a padlizsán, amelyet sokféle formában készítenek el, de hagyományos zöldségféle a cukkini is, amelynek egyik változatát joghurtszósszal tálalják. A lisztbe sört kevernek, ebben a lisztes pépben megforgatják a cukkiniszeleteket, majd olívaolajban aranyszínűre sütik azokat. A sült cukkiniszeleteket azután meleg tányérra teszik, sózzák s fokhagymával ízesített joghurttal tálalják. Érdemes ezzel kapcsolatban a török joghurtról is szót ejteni, amely többnyire juh- vagy kecsketejből készül, de néha tehéntejből is. Kétféle változata van, az egyik a sivitas joghurt, amely hígabb a Magyarországon ismertnél. Az ételek ízesítésére és szószokba leginkább ezt a fajtát használják, míg a szitán átszűrt süzme joghurt szilárd táplálék, amelyet gyümölcsökkel desszertnek fogyasztanak – s igen finom!
A gazdaság és az üzleti élet legfrissebb hírei az Economx.hu hírlevelében.
Küldtünk Önnek egy emailt! Nyissa meg és kattintson a Feliratkozás linkre a feliratkozása megerősítéséhez.
Ezután megkapja az Economx.hu Hírleveleit reggel és este.