Az Agroinform.hu legutóbbi több száz, többségében (77 százalék) 150 hektár alatt gazdálkodó válaszai alapján készült AgroFeeling 2023 felmérése szerint a válaszadók 30 százaléka értékelte kedvezően az évet a termelés eredményessége szempontjából.

A gazdálkodásukat negatívan értékelők 6 százaléka tervez gyökeres változtatást és 19 százalék jelezte, hogy felhagy a gazdálkodással.

Egyre szélsőségesebb az időjárás, minden termelőnek javasolt a mezőgazdasági biztosítás

Az Agrárminisztérium javasolja, hogy a gazdálkodók vegyék igénybe a támogatási lehetőséggel összekötött mezőgazdasági biztosítást. Bővebben>>>

Ezek a kihívások fogják vissza a termelékenységet

  • A megkérdezett gazdálkodók 87 százaléka jelezte, hogy működésük szempontjából a felvásárlási árak jelentik a legnagyobb kihívást.
  • A kiszámíthatatlan időjárást tízből négy gazdálkodó,
  • az új agrártámogatási rendszert 45 százalék jelölte meg kihívásként.

A gazdálkodók több mint egyharmada (35 százalék) számít adminisztrációs terheinek emelkedésére az Agrár-Ökológiai Program (AÖP) bevezetésével.

Harminc százalék szerint az új rendszer inkább a nagyobb gazdálkodók számára kínál jó lehetőségeket és a gazdálkodók 21 százaléka még nem érti, hogy milyen előírásoknak kell megfelelnie.

Az aggályok ellenére a válaszadók körülbelül háromnegyede jelezte azt, hogy részt fog venni az AÖP-ben.

Az mégsem járja, hogy oda a sok finom gyümölcs, új fajtákra van szükség

Megtépázták a hazai gyümölcsfákat az idei hideg éjszakák. Egyes gyümölcsfajtákból szinte teljesen kifogytunk nyárra. Miután az átlagosnál jóval kevesebb cseresznye terem idén a tavaszi fagyok miatt, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) új, a magyarországi időjárást bíró fajtakínálat kialakítását és használatát sürgeti a hazai klímán nem alkalmas mediterrán fajták helyett. Bővebben>>>