Tovább bővíti exportélénkítési hitelprogramját (ehp) a Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank), az erről szóló együttműködési megállapodást Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Nátrán Roland, az Eximbank vezérigazgatója írta alá 12 hitelintézettel szerdán. A hitelkeret megállapodáshoz csatlakozott a Budapest Bank, a CIB, a Commerzbank, az Erste, a Gránit Bank, a K&H Bank, az MKB, az OTP, a Raiffeisen, a Sberbank Magyarország, a Takarékbank és az UniCredit, vagyis ezeken a hitelintézeteken keresztül érhető majd el az Eximbank konstrukciója.

Az Eximbank exportélénkítési hitelprogramja keretében - a két éven túli export előfinanszírozási konstrukció mellett - bevezeti a rövid lejáratú, két éven belüli futamidejű hiteltermékét. A vállalkozások 1,13 és 4,1 százalékos eurókamat mellett érhetik el a hitelt, a kamat a teljes futamidő alatt fix - közölte a vezérigazgató.

A kormány az utóbbi években jelentős lépéseket tett azért, hogy az exportélénkítés, exportcélú finanszírozás szélesebb legyen. Az Eximbank exportélénkítési hitelprogramja 2013-ban 0,8 százalékkal, 2014-ben pedig 1,1 százalékkal járul majd hozzá a gazdasági növekedéshez, ezenkívül 80 ezer munkahely létrehozását és megtartását segíti elő - véli Varga Mihály.

Varga Mihály kifejtette: a kormány célja, hogy a minél több vállalkozás kapcsolódjon be a magyar exportba, és az ehhez a szükséges pénzügyi támogatás rendelkezésre álljon. Emlékeztetett arra, hogy 2012 májusában az Exim csoport két intézménye a Mehib és az Eximbank is átalakult: az NGM szakmai irányításával új, összevont intézményi struktúra jött létre. A tárca az Eximet az aktivitás bővítésével bízta meg a hazai exportszektor, ezen belül is elsősorban a hazai kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) exportfinanszírozási és kockázatvállalási igényeinek teljesebb kiszolgálása érdekében, ez a tevékenység pedig eredményes volt.

2013-2014-ben összesen mintegy 500 milliárd forintnyi kedvezményes hitelt helyeznek ki; az exportcélú hitelkihelyezés jelentősen hozzájárul a foglalkoztatás megtartásához, bővítéséhez is - jelezte Varga Mihály.

Varga: biztonságosabbá teheti a növekedési kilátásokat a paksi bővítés

A paksi erőmű bővítése biztonságosabbá teheti a magyar gazdaság növekedési kilátásait, mivel az energiatermelő kapacitások bővülésével a hazai gazdasági szereplők olcsó, versenyképes áramhoz jutnak - mondta Varga Mihály. A miniszter kiemelte: a Nemzetgazdasági Minisztériumnak az a feladata, hogy a partnerintézményekkel együtt olyan programot dolgozzon ki, amely például lehetővé teszi azt, hogy a megvalósuló többletkapacitások által előállított villamos energiát exportcélú hasznosításra is alkalmassá tegyék. Ezt egyrészt közvetlen exporttal, másrészt olyan iparágak, területek fejlesztésével lehet megtenni, amelyek képesek lesznek az elektromos energia fokozottabb felhasználására.

A kormány kézben tartja az államháztartás folyamatait

A forint árfolyamváltozása miatt nem kell az idei költségvetést módosítani, idén is kézben tartja az államháztartás folyamatait a kormány, a hiány 3 százalék alatt lesz, a kormány arra számít, a piacok átmeneti ingadozás után meg fognak nyugodni - mondta Varga Mihály. A magyar gazdaság a kormány szerint idén 2 százalékkal bővül, a folyó fizetési mérleg és a külkereskedelmi mérleg is jelentős többletet mutat. Kiemelte: az elmúlt időszak forintárfolyam-ingadozását külső piaci okok idézték elő, a feltörekvő piaci folyamatok alól Magyarország sem tudja kivonni magát, de a magyar gazdaság mutatói kedvezőek.