A kormány jelenleg literenként 20 forint támogatást biztosít a benzinkutasoknak, ennyivel csökkentették a üzemanyagok jövedéki adóját. Ez az összeg azonban Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke szerint kevés, mert csak a fuvardíj 8-10 forint literenként, ráadásul az ellátás sem teljes mértékben biztosított még.

A támogatást áprilisra és májusra kapták meg, de utána még nem tudni mi lesz.

Ha nem tudják stabilizálni a helyzetünket, akkor június 1. után sok száz kút lesz kénytelen bezárni - mondta Egri Gábor az üzemanyagárstop újabb két hónapos meghosszabbításáról hozott kormányzati döntésre reagálva a hvg.hu-nak.

A független kutakhoz képest a töltőállomások többségét üzemeltető Mol Nyrt. olajvállalat naponta 2 milliárd forintnyi extraprofitot realizál a forgalom után a olajfinomítói marzs révén, ami Egri szerint a cég történetében még soha nem volt ilyen magas.

A jelenlegi állami kompenzáció duplájára van szükség a független benzinkutasok szerint, hogy a két hónappal meghosszabbított árkorlátozások mellett ne kezdjenek százával bezárni a kutak - a benzinkutasok kormánynak küldött javaslatairól a hvg.hu cikkében olvashat.