Felszámolója eladásra hirdette meg a főváros és Budafok egyik legrégebbi gyára, a budafoki zománcgyár 2,6 hektáros telephelyét nettó 432 millió forintért. A zománcozott edényeket, mosdókat és zuhanytálcákat, kályhákat és konvektorokat (Promontor, Lampart, Gála és Etna márkaneveken), valamint kandallókat gyártó Lampart Budafoki Zománc Ipari és Kereskedelmi Kft. (LBZ) 2010 szeptembere óta áll felszámolás alatt.

Első jogelődjét 1904-ben alapították, a két világháború között háztartási edényeket és eszközöket gyártott, később a kőbányai székhelyű Lampart Zománcipari Művek Budafoki Gyáraként és néven szaniter termékeket és tűzhelyeket állított elő, majd Lampart Budafoki Zománc Vállalat néven zománcozott háztartási termékeket és kályhákat gyártott. Az 1993-as privatizációval német tulajdonba, majd néhány év múlva a magyar menedzsment tulajdonába került a már kft. formában működő társaság. A cég bevételeinek jelentős része exportból származott, a keleti piacok mellett nyugatra, elsősorban Németországba szállított.

A cég összeomlásához leginkább az vezethetett, hogy nem tudott megújulni, új technológiát és termékeket bevezetni, illetve versenyezni a kínai, vagy akár a Törökországból érkező olcsóbb zománcárukkal - mondta lapunknak Jendrolovics Pál felszámolóbiztos, a felszámoló Budapest Investment Zrt. elnök-vezérigazgatója. A konvektorok iránt is nagyon visszaesett a belföldi kereslet, a fő exportcikknek számító kandallókkal szemben pedig több minőségi kifogása is volt a partnereknek. Piróth Béla ügyvezető a XXII. kerületi önkormányzat lapjának 2010 februárjában arról beszélt, hogy a cég stratégiai partnerének tekintett német megrendelő nem fizet, 350 ezer euróval tartozott a Lampartnak. Az ügyvezető akkor reménykedett abban, hogy új hitellel 2010 márciusában újraindulhat a termelés az előző év végi, szokásos leállás után, de erre már nem került sor, szeptemberben elindult a felszámolási eljárás. A mintegy száz dolgozót a felszámoló bocsátotta el, járandóságuk egy részét a bérgarancia alap támogatásából fizette ki.

Fokozatosan esett vissza a forgalom

A cég működésének utolsó teljes évében, 2009-ben az előző évi csaknem felére, nettó 884 millió forintra esett vissza értékesítési árbevétele, az üzemi tevékenységének eredménye pedig 371 millió forintos veszteséget mutatott - derül ki az Opten cégtárának adatiból. Az LBZ fokozatosan vesztette el piacait és bevételét, beszámolói szerint 2003-ban még nettó 4,4 milliárdos árbevétele volt.

A társaság több mint 1,2 milliárd forinttal maradt adósa hitelezőinek. A szállítók várhatóan nem jutnak hozzá követelésük ellenértékéhez, a legnagyobb hitelezők, a zálogjogosult K&H Bank és Eximbank viszont bizonyos mértékű megtérülést várhat a telephely értékesítésével.Az előbbi pénzintézet forgóeszközhitelt, az utóbbi export hitelt nyújtott a cégnek, amelynek 2009-es beszámolójában a K&H felé fennálló kötelezettsége meghaladta a 647 millió, az Eximbank felé pedig a 219 millió forintot. A cég gépeit és megmaradt készleteit korábban már eladta a felszámoló, a XXII. kerület, Gyár utca 11-13. szám alatti telephelyet immár másodszor próbálja meg értékesíteni. Az első kiíráson négyen érdeklődtek és ketten tettek ajánlatot, ám azokat nem fogadhatták el. Az új pályázaton is többen érdeklődtek már a Duna parti ingatlan iránt, amely a szintén nagy múltú budafoki élesztőgyár és az egykori papírgyár szomszédságában található. (A volt BUSZESZ élesztőgyár jelenleg a francia Lesaffre-csoport érdekeltsége, ez Magyarország egyetlen élesztőgyára.) A zománcgyár telephelyére május 8-án 9 óra 30 percig lehet ajánlatot tenni a felszámoló Budapest Investment titkárságán.

A kőbányai Lampart még működik

A Lampart Budafoki Zománc Vállalat a kőbányai Lampart Vegyipari Gépgyárból vált ki még állami vállalatként 1992-ben. A Lampart Vegyipari Gépgyár Zrt. ma is működik, a honlapja szerint zománcozott, vegyiparban használt berendezéseket, eszközöket és edényeket gyárt, valamint az ezekhez kapcsolódó szolgáltatásokat nyújtja. A vállalatot 1995-ben privatizálták, tulajdonosai magánszemélyek, 1997-tól zrt.-ként működik. Értékesítési árbevétele a 2009-es nettó 554 millió forintról 2010-ben több mint felével, 222 millióra esett vissza - derül ki az Opten cégtárának adataiból. Üzemi tevékenységének eredménye 87 millió forintról veszteségbe fordult, 2010-ben mínusz 26 milliót mutatott. A saját tőkéje meghaladta az egymilliárd forintot, kötelezettségállománya 190 millió forintot tett ki, és beszámolója szerint 43 főt foglalkoztatott 2010-ben. A kőbányai cég története a XIX. századik nyúlik vissza, elődje a Testory-család vállalkozásából 1883-ban alapított Fém- és Lámpaárugyár Rt. volt, amely lámpákat, gázrezsókat és bronz díszműárukat gyártott. A társaság később több gyárat magába olvasztott;1933-tól márkanévként kezdte el használni a Lampart nevet, amely később a cégnévbe is bekerült.

 

Lampart Budafoki Zománc Kft.-adatok (M Ft)

20082009
Értékesítés nettó árbevétele1 606,7884,1
- ebből exportértékesítés743,1598,1
Üzemi eredmény5,3-371
Mérleg szerinti eredmény-18,4-427
Befektetett eszközök735,7673,3
Forgóeszközök1 121,70885,6
Saját tőke691,5262,3
Kötelezettségek1 173,91 299,9
Forrás: Opten