Sokkoló számok

Az idei első félévben már közel 5000 szabálytalan vételezési esetet derítettek föl a Tigáz szakemberei, szemben a tavalyi valamivel több mint 4000 üggyel. Az ellenőrzések során a vizsgált háztartások 10-12 százalékánál találnak szabálytalanságot, összességében a Tigáz fogyasztói közül 40-60 ezer lehet érintett az ügyben. Tavaly mintegy 70 millió köbméter földgázt vételeztek szabálytalanul a Tigáztól, az okozott kár körülbelül 9 milliárd forint volt. A kiszabott kötbéreknek körülbelül 40 százalékát tudják behajtani: tavaly 840 millió forint kötbért szabtak ki. A szabálytanaságok területileg két fő gócpontban jelentkeznek a legnagyobb sűrűségben, egyrészt Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti felében, másrészt Pest megyében.

A jelenség okai között a felderítés hatékonyságának javulása is ott van, de alapvetően a szabálytalanságok számának bővülése okozza - derült ki a tájékoztatón.

Endoszkóp és hőkamera

A korábban nem tapasztalt mértékű gázlopások nagyon komoly károkat okoznak, a társaság pedig fel kívánja venni a kesztyűt, fokozni fogjuk az ellenőrzéseket - mondta el Kállai László, a társaság ellenőrzési vezetője. A Tigáz ennek érdekében új, korábban nem jellemző technológiákat is bevet az esetek felderítése érdekében, így például ipari endoszkópot, a Miskolci Egyetemmel fejlesztett mágnesezés ellenőrzőt, vagy éppen hőkamerát. Emellett a Tigáz megnövelte az ellenőrző személyzet számát is, a társaság alkalmazottainak mintegy 15 százaléka (több mint 160 ember) foglalkozik ellenőrzéssel, ami a szokásosnál jóval magasabb arány.

Az utóbbi időben egyre gyakoribb jelenség, hogy már nem csak a fogyasztók, hanem erre szakosodott bűnözői csoportok is szabálytalan gázvételezést hajtanak végre. Ez utóbbiak mintegy szolgáltatásként kínálják "a számla csökkentését", sokszor pedig akár a zsarolástól sem riadnak vissza - gyakran éppen ezek a körök jelentik föl a velük már nem együttműködő fogyasztókat.

Az elosztói engedélyes minden évben elkészíti a gázmérleget. A vételezett és szolgáltatott gázmennyiség közötti tavalyi egyenleget 2,9 százalékos veszteséggel tervezték, ám ennél végül nagyobb részt tett ki a veszteség a lopások számának növekedése miatt. A veszteségek körülbelül fele származik a szabálytalan vételezésből.

Bejelentésre is

A célzott ellenőrzések során a szolgáltató szakemberei előre nem egyeztetett időpontban jelennek meg a fogyasztónál. A vizsgálat alatt a gázszolgáltatás folyamatos, hacsak nincs közvetlen életveszély. Az ellenőrzéseket a társaság lakossági bejelentések alapján is végzi, amelyeknek mintegy 50 százaléka bizonyul általában alaptalannak. Amennyiben a szabálytalan vételezés nem bizonyítható, a társaság viseli a költségeket.

Az egyes eljárások között a leggyakoribb (az esetek fele) a számláló szerkezet manipulálása, de a mágneses beavatkozások, a plomba támadása is gyakori. Az esetek két fő típusa a házi megoldások, amelyek gyakran veszélyesek műszakilag; illetve az erre specializálódott bűnözők aktivitása is mind erőteljesebb. Az ellenőröknek olykor a rendőrség segítségét is igénybe kell venniük, és nem a legszegényebb fogyasztók között; arra is volt példa, hogy egy teljes, szabálytanaul vételező lakóparkot találtak a szakemberek.