A kormány régi adósságot törlesztett az intézmény létrehozásával, hiszen a helyi felsőoktatás múltja a 17. századba nyúlnak vissza - közölte az MTI szerint Stumpf István, az új egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke. Az új tudásközpont egyik része a hagyományoknak megfelelően a pedagógus- és tanítóképzés lesz (az egri Esterházy Károly Egyetem sárospataki Comenius campusát kapta meg a Tokaj-Hegyalja Egyetem Alapítványa - a szerk.), emellett a szőlészet-borászat, a turizmus-vendéglátás, a gazdaságmenedzsment is helyet kap a képzési kínálatban. Egyedülálló kezdeményezésként jön majd létre a Tokaj Wine Business Institute, amely posztgraduális képzést fog nyújtani borászok számára - közölte Stumpf.

Az alapítvány egyrészt kormányzati juttatásból kötvényeket vásárol az államkincstártól, és annak a kamataival gazdálkodhat, ezen felül a következő 5 évben további 1-1 milliárd forintot kap évente. Az összegekből az oktatás megkezdésén túl infrastrukturális fejlesztések valósulnak meg.

Szálloda és kollégium is épül

Sárospatakon szállodaépítés fejeződik be, föl kell újítani a tanítóképzőt, továbbá új kollégium és egyetemi campus is épül a szőlész-borász képzés számára - ismertette az alapítvány elnöke.

Az egyetemi alapítvány az állami tulajdonú Grand Tokaj Zrt. borászat részvényeit is megkapta. A cég vezérigazgatója, Goreczky Gergely új korszak kezdetének tekinti a tulajdonosváltást. A vállalat megújulása 2013-ban elkezdődött, szigorú gazdálkodással javították az eredményességet, a velük szerződött termelőkkel hosszú távú kapcsolatra törekednek. A Grand Tokajnál ma már évente csaknem 5 millió palack készül, 38 országban értékesít, és bízik a további terjeszkedésben - tette hozzá a vezérigazgató.

Szabó László felügyelőbizottsági elnök az állam kivonulását úgy értékelte, hogy a kormány a helyiekre bízta a Grand Tokajt, amely a gyakorlati oktatást, és piaci szempontú kutatási hátteret biztosít az egyetem számára. A térség ezzel új lehetőséget kapott, de szükség lesz nagyobb szerkezeti átalakításokra, többek között a fajtaszerkezet, a termelési-betakarítási módok átértékelésére, az éghajlati változások felmérésére - hangsúlyozta az MTI szerint Szabó

Az egyetem és a vállalat összekapcsolódását a Grand Tokaj főborásza, Áts Károly is üdvözölte, szerinte a kapcsolatoknak a helyi gazdák is hasznát látják, a minőség sokat javult az utóbbi években.

Ez Tokaj legnagyobb borászata

A mostanáig állami tulajdonú Grand Tokaj Zrt. a borvidék legnagyobb pincészeteként borkészítéssel és borértékesítéssel foglalkozik. Az egykori Tokaji Kereskedőház 2013-ban újult meg. Az 1993-ban létrejött tolcsvai központú társaság forgalma a nyilvános jelentés szerint 2019-ben meghaladta, 2020-ban megközelítette a 2,7 milliárd forintot, és tavaly már a külföldi értékesítés aránya volt nagyobb a nettó árbevételen belül - írta az MTI.