2014. március 1-jéig működik a Prímagáz Zrt. algyői palacktöltő üzeme. A dolgozókkal két hete közölték, hogy a döntés megszületett és mindenben tartja magát a vezetőség a kollektív szerződéshez - olvasható a Csongrád megyei napilapban.

Az újságnak a döntés hátterét firtató kérdésére a cég azt válaszolta, a gázpalacktöltő munkát áttelepíti a Heves megyei Hortra. Céljuk az, hogy ezzel "kedvezőbb versenypiaci pozíciót" érjenek el, jobban megversenyeztetve a leendő beszállítókat, erre ugyanis Algyőn nem volt lehetőség.

Az algyői üzemet azért nem tartja meg, mert "a tárgyalások az ottani eddigi fő gázszállítóval, a Mollal csak részeredményeket hoztak, így a cég hosszabb távon nem tudja elérni a kívánt ellátási pozíciót". A Mollal továbbra is kapcsolatban kívánnak maradni. "A Mol és a Prímagáz megbízható partnerei voltak egymásnak az elmúlt 21 évben, és a Prímagáz továbbra is nyitott az együttműködés folytatására" - tették hozzá.

Az algyői gázüzemet a Dégáz alapította több mint negyven éve, sok helybelinek munkát adva. A Prímagáz - ezzel a márkanévvel 1934 óta forgalmaznak gázt Franciaországban - 1992 óta van jelen Magyarországon.

A Prímagáz Hungária Zrt.-t honlapja szerint most a Hollandiában bejegyzett SHV Holdings nevű multinacionális vállalat birtokolja száz százalékban.

A cég a cseppfolyós PB-gáz és a tiszta propán legnagyobb hazai kiskereskedelmi forgalmazója, több mint 3200 csereteleppel és 180 autógázkúttal. Emellett 6000 tartályos fogyasztót lát el tankautókkal.

A nyersanyagot a cég nagyrészt a Moltól, kisebb részt importból szerzi be. Algyő és Hort mellett Gógánfán, Pincehelyen, Tuzséron és Tiszabezdéden működtet üzemet, és összesen mintegy 260 dolgozót foglalkoztat.

A cég legutóbb közzétett, 2011-es nettó árbevétele 20,7 milliárd forint volt, üzemi eredménye 783 millió - áll a cikkben.