Az osztrák egészségügyi minisztérium eddig elmulasztotta felvenni a Szputnyik V-t azon elismert vakcinák listájára, amelyeket elfogadnak, ha valaki az országba akar beutazni, vagy be akar lépni éttermekbe, üzletekbe stb. Miközben a listán két kínai és három indiai vakcina már szerepel, bár ezeket, akárcsak a Szputnyik V-t, az Európai Gyógyszerügynökség még nem hagyta jóvá.

Az Osztrák Gazdasági Unió arra figyelmeztetett, hogy a lépés több ezer, főként Magyarországról, Romániából és Lengyelországból érkező vendégmunkást érintene, köztük közel 34 ezer, az utazási ágazatban dolgozó embert, valamint 11 ezer, az ápolót, 4 ezer mezőgazdasági és 25 ezer építőipari dolgozót - írja a Tass orosz hírügynökség.

Kurt Egger osztrák törvényhozó, a szakszervezet vezetője szerint a külföldi munkavállalóknak gondot okoz az országban, hogy folyamatosan igazolniuk kell negatív tesztekkel, hogy nem kapták el a koronavírust. 

"Ez a helyzet nem teszi vonzóvá az Ausztriában való munkavállalást, és súlyosbítja a munkaerőhiány problémáját" - mondta, hozzátéve, hogy az ország egészségügyi ágazatában 18 ezer, az építőiparban 29 ezer, a turizmusban pedig 25 ezer munkahely maradt betöltetlen.

 

Minden nyolcadik külföldi magyar

A GD Consulting legfrissebb helyzetképe alapján Ausztriában a 3,8 millió munkavállalóból már több mint 880 ezer külföldi útlevéllel rendelkezik. Egy év alatt dinamikusan, több mint 9 százalékkal megugrott a magyar származású munkavállalók száma Ausztriában, akik közel 108 ezren voltak idén augusztusban jelen a szomszédos Ausztria munkaerőpiacán. Ezzel a németek után a magyarok adják már a legtöbb külhoni munkaerőt az osztrák gazdaságnak.

"Ahhoz, hogy a munkaerőhiányt ne súlyosbítsuk tovább, meg kell könnyítenünk a külföldi munkavállalók dolgát, ahelyett, hogy tovább bonyolítanánk. Muckstein egészségügyi miniszternek intézkedéseket kellene hoznia, és el kellene ismernie a Szputnyik V-t" - mondta Egger.

Ausztriában február elején lép életbe a 18 év feletti felnőttek Covid-19 elleni kötelező védőoltásáról szóló törvény. Ez az intézkedés nem vonatkozik majd a terhes nőkre, azokra, akik hat hónapnál nem régebben gyógyultak ki a koronavírusból, és azokra, akik orvosi igazolással rendelkeznek arról, hogy nem kaphatnak oltást. 

Az orosz Szputnyik V-t az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) még nem engedélyezte az Európai Unióban való felhasználásra. A Szputnyik V. vakcinát alkalmazó uniós országok, így Magyarország is jogosult az uniós digitális Covid-tanúsítványok kiadására az oltóanyagról, de a többi tagállam saját belátása szerint elfogadhatja ezeket a dokumentumokat vagy nem.

Ahogy arról korábban írtunk, még azok sem utazhatnak szabadon az EU-n belül, akik a két keleti (Sinopharm vagy Szputnyik V.) vakcinára harmadiknak egy nyugatit adattak be. A részletes listát az utazási lehetőségekről itt találja.