Két évet vehet igénybe a Hirtenberger Defence Systems aknavetőgyár Magyarországra költöztetése. Az üzem új helye Várpalota, ahol eleve zajlik egy robbanóanyaggyár és egy nagy kaliberű lőszereket előállító üzem fejlesztése - értesült a Világgazdaság (VG).

A gyárvásárlás költségét nem közölte a kormány, Maróth Gáspár, a hadiipari fejlesztéseket koordináló kormánybiztos 2019 novemberében az akvizíció bejelentésekor annyit közölt, hogy a vételárat banki hitelkonstrukcióból fedezték. Azt a hvg.hu írta meg a Magyar Közlönyben 2019 júliusában megjelent kormányhatározatra hivatkozva, hogy az osztrák hadiipari cég megvásárlásához az állami tulajdonú HDT Védelmi Ipari Kft. állami kezességvállalás mellett, állami banktól - a Magyar Fejlesztési Banktól - kapott 12,8 milliárd forintot. A pénzt a cég "védelmi ipari kapacitásbővítés érdekében beruházás finanszírozására" kapta.

A VG szerint Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője a nyár közepén az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága előtt azzal indokolta az osztrák-brit cég Magyarországra telepítésének hosszabb, kétéves folyamatát, hogy azt csak óvatosan lehet lebonyolítani, mivel nem szeretnék elveszíteni az üzemben összpontosuló „know-how-t, az emberek fejében lévő tudást”. A cég irányításában személyi változások nem várhatók, magyar mérnököket viszont fognak alkalmazni.

A Hirtenberger Defence System 160 éve foglalkozik tüzérségi eszközök, valamint lőszerek fejlesztésével és gyártásával, az általa alkalmazott technológia élen jár a nemzetközi piacon.

Gyárépítés után gyárépítés

Várpalotán a magyar állam a német Rheinmetall cégcsoporttal együtt egy nagy kaliberű lőszereket és robbanóanyagokat gyártó üzem építését is tervezi. Maróth Gáspár a szerződés aláírásakor, tavaly decemberben a várpalotai lapnak azt mondta, hogy a "gyárak tervezését 2021 elején kezdik a német mérnökökkel együttműködve, a szükséges állami területek összevonását követően 2021 végén indulhat meg az építkezés. A beruházás első ütemét illetően mintegy 200 millió euróval (közel 70 milliárd forint) kalkulálunk, s mintegy 150 kiemelt jövedelmet biztosító munkahely jön létre. A terveink szerint 2024 elejére a gyárak első fázisa elkészül".

A kormány a Rheinmetall cégcsoporttal két harci járműveket gyártó üzemet is épít Magyarországon: Zalaegerszegen, a Zalazone tesztpálya mellett mintegy 60 milliárd forintból Lynx páncélozott harci járműgyár, míg Kaposváron 30-50 milliárd forintért gumikerekes harci járműveket gyártó és felszerelő üzem épülne.

Az 51-49 százalékban német-magyar tulajdonú vállalat, a Rheinmetall Hungary Zrt. magyarországi partnere lesz a HT Division Zrt. a harci járművek gyártásában, illetve felszerelésében - értesült korábban a hvg360. A HT Division fele-fele részben a milliárdos vállalkozó Szíjj László és Karakus Suat Gökhan nevén van - utóbbi a magyar kormányfővel és a török elnökkel is jó kapcsolatban lévő üzletember, Adnan Polat menedzsere.