A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Elegánsnak aligha nevezhető, jogilag azonban teljesen rendben van, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) egyelőre nem tájékoztatta vizsgálatának részleteiről azokat a magánnyugdíjpénztárakat, amelyek gazdálkodásában visszaéléseket tapaszalt, illetve amelyek ellen büntetőfeljelentést is tett. Az elmúlt napok sajtóhírei szerint az Aegon, az AXA és az Erste pénztára érintett. A kasszák egyöntetű tájékoztatása szerint ugyanakkor a feltárt hiányosságokról vagy visszaélésekről eddig nem kaptak tájékoztatást, így védekezni sem tudnak.

A Kehi Napi Gazdaságnak adott tájékoztatása szerint a magánnyugdíjpénztárak vizsgálata egyelőre nem zárult le, azaz a kasszák befektetési tevékenységét továbbra is ellenőrzi a hivatal. A Kehiről szóló kormányrendelet szerint pedig csak a vizsgálat lezárulta után kell a vizsgált szervre vonatkozó megállapításokat és javaslatokat tartalmazó kivonatot megküldenie az ellenőrzött intézménynek.

A kormányrendelet arról ugyan rendelkezik, hogy a Kehinek − egyeztetésre vagy véleményezésre − el kell küldenie a jelentéstervezet megállapításait és javaslatait tartalmazó kivonatot az érintettnek, indokolt esetben azonban eltérhet ettől. Külön is nevesíti a jogszabály azt a helyzetet, amikor a kormányzati ellenőrzés megállapításai alapján büntetőeljárás kezdeményezése, illetve polgári jogviszonyból fakadó jog, követelés, egyéb polgári jogi igény érvényesítése szükséges.

A Kehinél lapunk kérdésére elmondták, az adatbekérésen alapuló ellenőrzés után a hivatal a működő 18 pénztárból − nem részletezett módon − kiválasztott öt legkockázatosabbnak ítélt kasszánál (AXA, Aegon, Allianz, ING, Erste) folytatott helyszíni vizsgálatot több héten keresztül. Az ellenőrzés és a helyszíni vizsgálat során a pénztárak szóbeli és írásbeli válaszokat adtak, amelyekkel kapcsolatban nem jelzett komolyabb problémát a hivatal lapunk kérdésére.

Az azonban máig sem ismert, hogy milyen szempontok alapján ítélték kockázatosnak az adott kasszákat, hiszen például kimaradt a vizsgálatból egy olyan pénztár, amellyel szemben milliárdos per van folyamatban. Olyan kasszák is akadtak, amelyek a feltárt hiányosságokkal kapcsolatban egyeztetést igényeltek, a Kehi azonban többször is az egyeztetés napján mondta le a találkozót. Az érintett pénztárak információ hiányában hetekig találgathatnak, mi is a "bűnük" − bár a visszaélés eltussolására aligha van lehetőség.