A Spanyolországban bejegyzett, grúz tulajdonban lévő Roin World SLU nevű cég magyarországi fióktelepéről van szó, amely az atomerőmű bővítéséhez szükséges raktárat, festőműhelyt és ebédlőt épít.

2021-ben megfelelő ütemben haladt a beruházás, az építkezésen 110-en dolgoztak, közülük negyvenen magyarok, a többiek Grúziából, Fehéroroszországból Oroszországból és Ukrajnából érkeztek. Idén, március 4-én – alapanyaghiány miatt - kényszerszabadságra küldték a fizikai dolgozókat, akiknek aztán március 10-én nem érkezett meg a bankszámlájára a februári bér.

Március 21-én véget ért a szabadság, s a visszatérő dolgozók nem kaptak választ arra a kérdésükre, hogy mikor jutnak hozzá elmaradt fizetésükhöz. Ráadásul a magyar munkásokat ezen a napon - újból csak az alapanyaghiányra hivatkozva - elbocsátották.

Az állástalanná vált dolgozók két hete nyilatkoztak helyzetükről, emellett Harangozó Tamás, szocialista parlamenti képviselőhöz fordultak, aki jogi segítséget intézett számukra - a történtekről elsőként az RTL adott hírt.

Most a Népszava megtudta, hogy azóta az elbocsátott dolgozók többsége – mint azt néhány érintett elmondta – talált más munkát. A bizonytalanná váló munkahelyről az elmúlt hetekben távozott és új munkát keresett a külföldi alkalmazottak mintegy fele, így jelenleg már csak 35-en dolgoznak az építkezésen.

Azért a magyar dolgozókat építették le először, mert a munkákat oroszul beszélő mérnökök irányítják, s a tolmácsolás nehézségeit és költségeit is szerették volna megtakarítani - mondta a Népszvának Cseh Tamás, a cég humánvezetője.

A lap úgy tudja, hogy a munka nem a háború miatt lassult le, hanem mert az erőmű az uniós elvárások teljesítésének hiánya miatt évek óta nem tudja megszerezni a létesítési engedélyt, emiatt az ASE - a Roszatom egyik leányvállalata - óvatosságból az előre tervezettnél lassabban halad a munkákkal, így viszont a Paks II. Zrt.-től is kevesebb pénzre tarthat igényt. Ezért aztán az ASE nehezen tud fizetni alvállalkozóinak.