Az Egységben Magyarországért ma délután mutatja be a nyugdíjasokat érintő programját. A tájékoztató előtt Márki-Zay Péter, az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltje részt vett az Országos Nyugdíjas Parlament és a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) nyugdíjas tagozatának fórumán, ahol először beszélt a hat ellenzéki párt és a Mindenki Magyarországért Mozgalom közös, nyugdíjasokkal kapcsolatos programjáról.

A program fontos és kiemelt ügyként kezeli a nyugdíjasok életét, életkörülményeit és a velük való együttműködést – mondta el a tanácskozáson részt vevő Varju László DK-s képviselő, aki Juhász Lászlóval, a MASZSZ nyugdíjas tagozatának elnökével két intézkedésről is beszélt mai Facebook-videójában, amely bekerült a közös programba.

Az egyik a svájci indexálás ismételt bevezetése. Juhász László szerint a 2,7 millió nyugdíjból és nyugdíjszerű ellátásból élő emberre nem figyel a kormány, csak a választások előtt lettek fontosak. A MASZSZ egyik legfontosabb követelése volt a 2011-től alkalmazott, csak az inflációt figyelembe vevő nyugdíjemelés eltörlése, Juhász szerint emiatt szegényednek el a nyugdíjasok.

Frissítés: a bejelentésről szóló cikket itt olvashatja.

Minden ellenzéki párt követelésében benne van, így a közös programba is bekerült a jelenlegi, inflációkövető nyugdíjemelés helyett a vegyes indexálás, népszerűbb nevén a svájci indexálás ismételt bevezetése. Ez az infláció mellett figyelembe veszi a bérek emelkedésének arányát is a nyugdíjak év eleji emelésénél.

A másik intézkedés, amely bekerült a közös ellenzéki programba, a nyugdíjak egyszeri kiigazítása 100 ezer forintra.

Ez méltányossági nyugdíjemelés egyszeri biztosítása lenne a legalacsonyabb nyugdíjjal rendelkezőknek; ez azt a lemaradást próbálja ellensúlyozni, hogy ők a legnagyobb kárvallottjai az elmúlt tíz évnek – mondta el Juhász László. Ők a megélhetési minimum alatt élnek. Juhász szerint több mint 500 ezer ember él 80 ezer forint, vagy az alatti nyugdíjból, ami a minimális megélhetést sem biztosítja. Ők azt kérik, hogy senki ne kapjon a megélhetési minimumnál kevesebb összeget.