A kecskeméti VIKÖTI nyerte meg a hármas metró meghosszabításának tervezésére kiírt közbeszerzést. De ez nem jelenti azt, hogy nemsokára új metrószakasz épülhet Budapesten. Bár nem is lenne drága metróépítési viszonylatban: egyes becslések szerint olyan 70 milliárd forintba kerülne, de egy másik fejlesztés miatt nincs rá komoly esély - derül ki a 444 cikkéből.

A projekt egyrészről olcsó, mert a négyből két állomás felszíni, ahogy a végállomás is. Emellett kettő lenne a föld alatt. A felszíni megállókat a mostani villamosvonal átépített sínei mentén vezetnék. De másrészről az okoz költségnövekedést, hogy a meghosszabbításhoz ugyanis nem jó a vonalon jelenleg használt, korszerűtlen automata vezérlési (AVR), korszerűbb CBTC irányításra lenne szükség, ez azonban plusz 50-60 milliárd forintot jelentene. Így valószínűleg a projekt csak a kettes metró és a gödöllői HÉV összekötése után valósulhat majd meg.

A VIKÖTI a tenderen elnyert 3 milliárdos beruházást mégsem a fióknak gyártja: a következő uniós támogatási ciklusban nagyobb eséllyel pályázhat a kivitelezésre.

A hármas metró jelenleg is zajló felújítási fázisa még legalább hat hónapig eltart.