A Napi Gazdaság keddi számának cikke

A héten ad tájékoztatást a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. arról, hány koncessziótulajdonos nyitotta meg üzletét elsején. Tegnap kezdődött az ellenőrzés, adatok azt követően állnak majd rendelkezésre, hogy a szervezet feldolgozza, ki hogyan tett eleget a saját pályázatában írt vállalásoknak. Légrádi Petra, a nonprofit zrt. marketing- és kommunikációs vezetője lapunknak hangsúlyozta, ha az ellenőr megállapítja, hogy a vállalás nem teljesült (például nem nyitott meg a kereskedő), a kiíró felszólítja a koncessziótulajdonost, hogy tegyen eleget a pályázatában foglaltaknak. A tizenöt nap haladék után a zrt. visszaveheti a koncessziót. Tegnap hajnalban a szervezet honlapján is megjelent egy trafiktérkép és a "most nyitva" ikonra kattintva helyzetképet kaphat a látogató a boltokról − vagyis a zrt. ellenőrzés nélkül is tisztában van a piaccal, mégis hivatali "precizitással" kommunikál a boltnyitásokról.

Közben az Országos Kereskedelmi Szövetség kiadott egy sajtóközleményt, amely rendkívül pragmatikusan veszi végig a trafiknyitás történetét, illetve a jelenlegi piaci helyzetet. A közlemény üzenete, hogy alapos változásokon megy keresztül a cigaretta és az élvezeti cikkek értékesítési piaca. (A fogyasztók minden elköltött 100 forintból 40-et élvezeti cikkre fordítanak. A trafikok kínálata szélesebb, így nemcsak az élelmiszerpiac forgalmának jelentős részébe, hanem a hírlappiacba, a szerencsejátékba és a rendkívül jövedelmező üdítőital-piacba is "beleharaphatnak".)

A trafiktérképek közben egyre több anomáliára hívják fel a piac figyelmét. Az első a koncessziók kiadásával kapcsolatos: eddig senki sem figyelt fel arra, hogy a nagyjából hétezer koncessziót 3176 településre írták ki, s 1417 helyen nem kelt el a jog, vagyis a települések csaknem fele koncesszió nélküli (ez 1,2 millió embert, a fogyasztási szokásokat figyelembe véve 350-400 ezer lakost érint). Az érintett helyeken nem mozgó árusítással, hanem − a vonatkozó törvénymódosítás biztosította lehetőségnek megfelelően − ideiglenes kijelöléssel rendezhető a dohánykereskedelem − közölte Légrádi tegnap az MTI-vel.

A jelölteket a polgármesterek nevezik meg a korábban is működő árusítók közül, a végső döntést pedig a zrt. hozza meg − tette hozzá. Az ideiglenes kijelölés legfeljebb egy évre szólhat, de maximum addig, amíg a területre kiírt koncessziós pályázat eredményes nem lesz. (Elemzők szerint ismét veszélyes vizekre téved a jogszabályalkotó, ugyanis a kistelepüléseken bárkit is jelölnek meg trafikosként, az nemcsak a cigaretta-, hanem az élelmiszer-forgalmat is elszippantja a többi szereplő elől. Rossz esetben ez településenként két-három kisbolt megszűnésével is fenyegethet.)

A másik anomáliahalmaz az üzletek elhelyezkedése. Van, ahol egymással szemben, egymás mellett, egymástól néhány méterre nyíltak trafikok, miközben számtalan fehér folt (trafikmentes övezet) mutatkozik más területeken. A jogszabály nem rögzítette egyértelműen, hogy a trafikosnak kell-e önkormányzati engedélyt kérnie az üzletnyitásra vagy sem. (Nem kell, ám ez az önkormányzatokban sem tudatosodott, mindenesetre a helyhatóságok nyugtázták a bejelentést, de nem szóltak hozzá az ügyhöz.) Ennek megfelelően a koncessziónyertesnek nem volt információja arról, hogy jó helyen nyit-e üzletet, egyedül lesz-e a környéken. Ha az önkormányzat nagyobb hatáskört kap, a hivatal megelőzhette volna a trafikok egymásra nyitását.