Vészfékezéssel állt meg a vonat, amelyen rosszul lett egy 15 éves lány, mert alig kapott levegőt az egyik zsúfolt nagykátai járaton szerda reggel, mentőt kellett hozzá hívni - hangzott el az RTL Híradóban.

A vonaton félméterenként álltak, illetve ültek az emberek, többen levették a maszkjukat, mert már nem bírták a fülledtséget - a felvételeket egy néző küldte a televíziónak. Egy utas szerint ezen a vonalon két korábbi járat is kimaradt.

A szerda reggeli lajosmizsei járaton nagyjából 30 centiméter volt a távolság két utas között, annyira összezsúfolódtak, a szokásos 3-4 kocsi helyett egy vitte őket a csúcsidőben.

A tumultus péntek reggel sem maradt el. Ilyen körülmények között nem nagyon lehet betartani a járvány elleni védekezés miatti másfél méteres távolságot.

A híradó megkérdezte a MÁV-ot, hogy miért maradt ki több járat az elővárosi vonalakon a keddi iskolakezdés óta, és így hogyan tudják az utasok a tömegben megtartani az egymás közti másfél méteres távolságot. A vasúttársaság írásban válaszolt:

Utasforgalmi korlátozás és védőtávolságra vonatkozó előírás már nincs érvényben.

Hogy ki és mikor vonta ezt vissza, azt a MÁV nem közölte. Arra a kérdésre sem válaszoltak, hogy miért maradtak ki járatok.

Annyit közöltek, hogy "a tanszünet végével az elővárosi vonatok összeállítását a járvány előtti időszak utasforgalma alapján tervezte meg a vasúttársaság". A MÁV szerint folyamatosan figyelik az utasforgalmat, és ha néhány munkanapon át azt látják, hogy a szokásosnál többen utaznak egy-egy járaton, akkor növelik a kapacitást.