A szerdán kihirdetett, hiteltörlesztési moratóriumról szóló rendeletnek eleget tevő ügyfélkiszolgálás biztosítása érdekében az MKB Bank az eddigi hirdetményeiben hatályos fogyasztási hitelek közül átmenetileg felfüggeszti a személyi kölcsön, a hitelkártya- és lakossági folyószámlahitel-termékek értékesítését - közölte a hitelintézet.

A felfüggesztés célja a rendeletnek történő mielőbbi tartalmi megfelelés, valamint a további ügyfélkiszolgáláshoz szükséges technikai feltételek biztosítása. Az MKB Bank felfüggeszti a rendelet hatálya alá tartozó hitelek törlesztőrészleteinek beszedését is. A törlesztőrészletekkel kapcsolatos további tájékoztatást a Magyar Nemzeti Bankkal és a Bankszövetséggel történő egyeztetést követően biztosít a bank.

A törlesztési moratórium minden ügyfélre vonatkozik, azonban a kormány rendelete lehetőséget biztosít arra, hogy az ügyfelek a szerződés szerinti törlesztéseiket változatlanul, az eredeti szerződési feltételek szerint teljesítsék, ezzel elkerülve az esetleges későbbi törlesztőrészlet növekedését.

A kormányrendelet azt is előírja, hogy a személyi hitelek kamata legfeljebb a jegybanki alapkamat + 5 százalékpont lehet, ilyen olcsó személyi kölcsön eddig nem volt a piacon, bár a verseny élénk volt.