A vonatkozó kormányrendelet alapján csak olyan 18 éven felüli személy látogathatja a fürdőket, akik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal. Ennek ellenőrzése az üzemeltető felelőssége és kötelezettsége - hívja fel a figyelmet közleményében a Budapesti Gyógyfürdői Zrt. ( BGYH Zrt.).

A 18 éven aluliak és a gyógyászati szakrendelésre beutalóval érkező vendégek számára nem szükséges a védettségi igazolvány. A 18 éven aluli, védettségi igazolvánnyal nem rendelkező személyek kizárólag védettségi igazolvánnyal rendelkező, védett személy felügyeletével látogathatják a fürdőket, életkorukat azonban ebben az esetben is ellenőrzik, erre a diákigazolvány is alkalmas. A védettségi igazolványokat és a testhőmérsékletet a fürdők bejáratánál ellenőrzik.

A fürdőket a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlásai szerint készítették fel a nyitásra A BGYH Zrt. munkatársai fokozott nagytakarítási és fertőtlenítési munkákat végeznek valamennyi fürdő területén. Az újranyitásra a medencék vizének a teljes körű bevizsgálása után kerülhet sor.

A medencék vizét az előírások szerint fertőtlenítik, minőségét két óránként ellenőrzik. A belépéshez használt proxy órákat minden használat után, a forgalmasabb látogatótereket (pl. beléptetés, közlekedőterek, vizes blokkok, mellékhelyiségek) legalább óránként, a medence-, illetve lépcsőkorlátokat, vízbe jutást segítő eszközöket 30 percenként fertőtlenítik. A vendégek részére a releváns pontokon alkoholos kézfertőtlenítő szert és helyes kézmosásról szóló tájékoztatót helyeznek el.

A közlemény szerint a csoportos oltások megszervezésének köszönhetően is a fürdődolgozók több mint háromnegyede rendelkezik védettséggel.

Fokozott ellenőrzés

A járványügyi helyzet miatt számos előírást (papucs használata, medencék használata előtti zuhanyzás) fokozottan ellenőriznek. Papucs nélkül továbbra sem engedik be a látogatókat a fürdő területére! A pénztárak előtt és a büféknél kötelező a védőtávolság betartása, melyet felfestett pontok segítenek. Belépéskor és a fürdők belterében tartózkodás teljes időtartama alatt - kivéve a medencetérben, szaunában és gőzkabinban- az orrot és szájat eltakaró maszk használata kötelező fürdővendégeink számára.

2021. május 3-tól újra igénybe vehető a NEAK által támogatott gyógyvizes gyógymedence szolgáltatás is. A korábban felírt kúrák folytatólagosan igénybe vehetők, azokat nem szükséges újra felíratni. Az egészségügyi ellátásokra vonatkozó előírás szerint gyógyszolgáltatások kizárólag előzetesen egyeztetett időpontokban vehetők igénybe.

Maradtak az árak

A belépők a koronavírus járvány kitörése előtti árakon érhetők el, és természetesen továbbra is lesz lehetőség gyermek, diák és nyugdíjas jegy, illetve komoly kedvezményeket nyújtó családi belépők megvásárlására. A korábban megvásárolt bérletek, ajándékutalványok érvényessége automatikusan meghosszabbításra kerül. Továbbá újra igényelhető a Széchenyi, Gellért és Rudas fürdőkbe kedvezményt biztosító Zsigmondy kártya, mely immár nem csak az adott évben, hanem a vásárlástól számított 365 napig érvényes - derül ki a közleményből.

A sorban állás elkerülése érdekében javasolják az új és korszerű online felületen történő belépők megváltását, mely a www.budapestgyogyfurdoi.hu oldalon érhetők el. Az online felületen a belépők megvásárlása csupán pár percet vesz igénybe és lehetőség van arra, hogy a mobil telefonra érkező QR kód segítségével a vendég várakozás nélkül áthaladjon a beléptető kapun. Az online vásárlásnál 10 százalék kedvezményt biztosítanak a különböző jegytípusok vásárlásakor. Az akció visszavonásig érvényes.

A fürdők területén pedig – a korábbi gyakorlatnak megfelelően - kizárólag bank- vagy feltöltőkártyával lehet fizetni.