A Napi.hu január végén írt arról, hogy újabb akkumulátorgyárat építenek Magyarországon ázsiai befektetők. A dél-koreai SK Innovation 681 milliárd forintért tervez új gyárat építeni Iváncsán, amihez a magyar kormány rekordösszegű állami támogatást ad, de azt akkor nem árulták el, mennyit. A keddi Magyar Közlönyben megjelent rendeletekből és határozatokból derülnek ki a részletek. A támogatás mintegy 50 milliárd forintot tesz ki. 

A kormány az állami tulajdonban levő ÉMI Nonprofit Kft. állami építési beruházásokkal kapcsolatos egyes műszaki szolgáltatási feladatok elvégzésére vonatkozó kijelöléséről szóló 2016-os rendeletét úgy módosította, hogy az ÉMI feladatává tette az iváncsai ipari-innovációs fejlesztési terület kialakításával összefüggő – a víziközmű infrastruktúrafejlesztéseket, illetve a közlekedésfejlesztéseket nem érintő – infrastruktúra-fejlesztések megvalósításához kapcsolódó műszaki ellenőrzési, minőségbiztosítási feladatok ellátását. Mindezért az ÉMI idén és a következő 3 évben, évi 96 millió forint juttatásban részesül. Ez összesen 384 millió forintot tesz ki.

Az ipari park közúti fejlesztésére 1 milliárd 604 millió, a vasúti fejlesztésre pedig 1 milliárd 659 millió forintot hagyott jóvá a kormány, az idei költségvetés Gazdaság-újraindítási Alapjából. A fejlesztéseket a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. végzi. A kormány egyetértett azzal, hogy a közúti és vasúti infrastruktúra-fejlesztések előkészítésének és megvalósításának indikatív forrásigénye - lehetőség szerint - a 2021–2027 közötti programozási időszakban Magyarország számára elérhető európai uniós források felhasználásával kerüljön finanszírozásra, annak európai uniós eljárásrendben történő elfogadását követően. Ezért a kormány megbízta a Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy a 2021–2027 közötti programozási időszakban Magyarország számára elérhető európai uniós források felhasználása keretrendszerének tervezése és kialakítása során vizsgálja meg a Beruházás indikatív forrásigényének finanszírozhatóságát.

Ugyancsak - az előbbiek szerinti - uniós támogatásból kívánja megvalósítani a kormány az ipari park villamos energia ellátását. Erre 10 milliárd 189 millió forint áll rendelkezésre. Ebből a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. része 4 milliárd 445 millió, míg az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt.-é 5 milliárd 744 millió forint.

Végül hazai forrásból valósul meg az ivó- és ipari víz ellátás, a szennyvízelvezetés és -tisztítás, a csapadékvíz elvezetés és a hozzájuk kapcsolódó műtárgyak, tartozékok, berendezések, egyéb kiegészítő elemek. Ennek a költsége 35 milliárd 885 millió forint, a következő megoszlásban:

  • 2021-ben 6 milliárd 525 millió,
  • 2022-ben 10 milliárd 458 millió,
  • 2023-ban 16 milliárd 98 millió, míg
  • 2024-ben 2 milliárd 804 millió forint.