A Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) fordult hivatalos állásfoglalásért az egyik elektronikus számlázási szolgáltató, amely szerint nem kizárt, hogy a számlázással kapcsolatos törvényi könnyítést félreértelmezik, és emiatt komoly bírságokat kockáztatnak az elektronikus számlákat kezelő, kiállító és befogadó vállalkozások.

Az év elején hatályba lépett törvénymódosítás szerint már nincs szükség digitális aláírásra az elektronikusan érkező számlák hitelességéhez. A jogszabályok alapján viszont az ilyen számlát befogadóktól továbbra is elvárható annak egyértelmű bizonyítása, hogy az így érkező számla a kiállítás óta semmilyen változáson nem esett át, és valóban a kiállítójától származik - emlékeztet a Billzone.eu elektronikus számlázási szolgáltatás üzemeltetője, az N-Ware Kft. az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

A cég szerint gyorsan elterjedtek a sima pdf formátumban átküldött számlák. A szakmai fórumokon azonban továbbra is erős a megosztottság, hogy a számlák befogadása esetén elégséges-e az általános archiválási gyakorlat.

Egy elektronikus számla esetében annak elektronikus formája az eredeti példány, azt kell tárolni - írja közleményében az N-Ware. A cég érvelése szerint ha ez igaz, és minden e-számlára vonatkozik, akkor azok a kiállítók, akik pdf-et küldenek, minden felelősséget átterhelnek a befogadóra. A befogadó ugyanis kénytelen saját maga elektronikusan aláírni és időpecsételni a dokumentumokat ahhoz, hogy megváltoztathatatlan módon őrizze meg azokat. Sőt, valójában a kiállító is kénytelen ezt megtenni - hangsúlyozza az N-Ware.

A Billzone.eu a törvényi könnyítés ellenére mindezek miatt most is digitális aláírással és időpecséttel látja el azokat a számlákat, amelyeket az elektronikus számlázási szolgáltatásukat igénybe vevő ügyfeleik kiállítanak a saját tranzakcióik során.

Az N-Ware szerint sok a bizonytalanság a mindennapi használat során, ezért fordultak a NAV-hoz, hogy adjon ki egyértelmű állásfoglalást a digitális aláírás kötelezőségének feloldása után kialakult helyzet értelmezésére - idézi a közlemény Piya Csabát, a társaság ügyvezetőjét.