A Napi Gazdaság keddi számának cikke

A mobiltelefonok hazai megjelenésekor nagyon magas volt a külföldi telefonálás költsége, ezért sokan hozzászoktak ahhoz, hogy a határ átlépésekor kikapcsolják készüléküket. Ezt is elkerülendő, az Európai Unió egy ideje folyamatosan igyekszik letörni a roamingtarifákat, ami július elején egy újabb fejezetéhez érkezett. Két hete tovább csökkent a híváskezdeményezés és -fogadás, az üzenetküldés és az internetezés díja is.

A hívásindítás 29 eurócent, a fogadott hívás 8, az sms pedig darabonként kilenc cent és hetven cent/MB az adatforgalom kiskereskedelmi árplafonja, amire természetesen rájön még a 27 százalékos áfa. Az unió meghatároz egy árfolyamszintet is, s a társaságok ennek alapján állapítják meg a díjakat. A szolgáltatók, ahogyan korábban, idén is kihasználták a lehetőségeket, miközben mindegyik társaság előállt valamilyen "egyedi" ajánlattal.

Kép: Napi Gazdaság, Pelsőczy Csaba

A t-mobile-osok az EU-tagországokon belül bruttó 106,8 forintos percdíjjal indíthatnak és 29,4 forintos percdíjjal fogadhatnak hívásokat, és külföldön az érintett országokban egy elküldött sms díja 33,1 forint, egy elküldött mms-é pedig 257 forint. Továbbá az EU-ban történő internetezés során a számlázási egység júliustól egy Kb, ennek díja pedig 0,2519 forint.

A T-Mobile július 1-jével bevezette a World GPRS Limit roaming-adatdíjcsomagot, amely biztosítja ügyfeleinek, hogy roaming-adatforgalmazási költésük ne haladhassa meg az ötven eurót, vagyis a 18 425 forintot. A T-Mobile az olimpia idejére további kedvezményt biztosít az Egyesült Királyságból országon belülre és Magyarországra indított hívások percdíjából a Travel & Talk-felhasználóknak.

A Vodafone bruttó 990 forintos Európa Napijegyével pedig a belföldön használt percdíjával indíthat hívást a cég ügyfele, és szintén hazai áron küldhet sms-üzeneteket, miközben a hívásfogadás ingyenes. A mobilszolgáltató napi ötven MB adatforgalmat biztosít az új roamingtarifában.

A Telenor a TravelSure Net szolgáltatással állt elő, ennek keretében a legtöbb országot magában foglaló egyes zónában a napi GPRS-adatforgalom maximuma bruttó 1475 forint. Az adott napon három MB adatforgalomig az ügyfeleknek Kilobyte-onként 0,48 forintot kell fizetniük, ugyanakkor 3 és 10 MB között már díjmentes a külföldi internethasználat. A napi 10 MB-os adatforgalom elérését követően a Telenor a költségkontroll érdekében korlátozza az internetelérést.

Az árak tehát júliusban csökkentek, s az uniós tervek szerint ezután a tarifák a mostani hang és sms maximált árakhoz képest lépcsőzetesen, átlagosan 20−50 százalékkal csökkenek majd 2022-ig és újdonságként a mobil-adatforgalom díjaira is árplafont vezetnek be.

Nettó kiskereskedelmi árak plafonja (cent)
2012. június 30-ig2012. július 1-jétől20132014
Adat (MB-onként)nem szabályozott704520
Indított hanghívás/perc35292419
Fogadott hanghívás/perc11875
Sms/darab11986
Forrás: Európai Bizottság