Hét közbeszerzési eljáráson összesen nettó 145,39 milliárd forint keretösszegben szerez be számítógépeket, szoftverlicenceket, informatikai szolgáltatásokat és mobiltelefonokat a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felügyelete alatt működő Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) - derül ki a KEF hirdetményeiből. Az eljárások nyertes ajánlattevőivel kettő, három vagy négy évre kötnek keretmegállapodásokat - ez azt jelenti, hogy ezen idő alatt e cégektől rendelhetnek a központosított közbeszerzési rendszerhez és az ahhoz önként csatlakozó intézmények informatikai eszközöket és szolgáltatásokat. A konkrét vásárlás már a költségvetési szervezetek dolga, és a számlát is ők fizetik majd saját büdzséből, vagy esetenként uniós támogatást is felhasználhatnak a finanszírozáshoz.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a múlt pénteken jelentett be újabb költségvetési intézkedéseket annak érdekében, hogy hazánk minél előbb kikerüljön az uniós túlzottdeficit-eljárás alól. Az idei költségvetésben összesen 92,9 milliárd forintot zárolnak, ebből 68,9 milliárdot a minisztériumoknál és állami szerveknél. A legnagyobb összeget, 17,25 milliárdot az Emberi Erőforrások Minisztériumától vonják el. Ha ez nem lenne elegendő, akkor Varga szerint szóba jöhet egyes állami beruházások felfüggesztése, valamint a tranzakciós illeték vagy az energiaszektor érintő adó "újragondolása".

A kormány által elrendelt zárolások (milliárd Ft)
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium3,9
Miniszterelnökség0,88
Vidékfejlesztési Minisztérium11,88
Honvédelmi Minisztérium4,64
Belügyminisztérium8,72
Nemzetgazdasági Minisztérium2,74
Nemzeti Adó- és Vámhivatal2,79
Nemzeti Fejlesztési Minisztérium8,29
Külügyminisztérium1,77
Uniós fejlesztések1,5
Emberi Erőforrások Minisztériuma17,25
Központi Statisztikai Hivatal0,18
Összesen64,65
Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság0,18
Országos Egészségbiztosítási Pénztár0,17
Eü. Alap gyógyító-megelőző kiadások3,9
Mindösszesen68,9
Forrás: Magyar Közlöny


Egy nyertes kaphat 30 milliárdos megrendelést

A KEF folyamatban lévő tenderei közül kiemelkedik a Microsoft, Novell és Oracle vagy azokkal egyenértékű fejlesztői platformú szoftverlicencekhez kapcsolódó emelt szintű konzultációs, frissítési és terméktámogatási szolgáltatások beszerzésére kiírt eljárása, ugyanis ennek eredményeképpen mindössze egy ajánlattevővel terveznek szerződést kötni - három évre, nettó 30 milliárd forint becsült értékben. A Microsoft és Novell licencekhez 6-6 milliárd, míg az Oracle licencekhez kapcsolódó terméktámogatási szolgáltatások értéke 18 milliárd forint lehet. A nyílt közbeszerzési eljáráson június 10-ig lehet ajánlatot tenni. Azok az informatikai cégek vagy konzorciumok jelentkezhetnek, amelyek fel tudnak mutatni 2012-ből legalább nettó 300 millió forintos forgalmat terméktámogatási szolgáltatásokból.

A legnagyobb értékű közbeszerzést, áfa nélkül 50 milliárd forint becsült értékben, különböző számítógéprendszerek (köztük notebookok, monitorok, tárolók, munkaállomások) szállítására és a kapcsolódó szolgáltatások teljesítéséra írták ki. Négy évre legfeljebb 55 ajánlattevővel kötnek majd keretmegállapodást. A beszerzést három részre osztották: homogén szerverek és tárolók, homogén kliensek és heterogén számítógépek szállítása, ezekre részenként lehet pályázni. Az ajánlattevőknek részenként igazolniuk kell az elmúlt két évből összesen nettó egymilliárd forintot, 500 milliót vagy 400 milliót meghaladó nettó árbevételt. A nyílt eljáráson az ajánlatokat június 17-ig lehet benyújtani a KEF-hez.

A szoftverlicencek nyertes beszállítói négy évre nettó 46 milliárd forint értékű megrendeléshez juthatnak a költségvetési intézményektől. A Microsoft vagy azzal egyenértékű szoftverlicencek szállítója 25 milliárdos, a Novell vagy azzal egyenértékű szoftverlicenceké 6 milliárdos, míg a nyílt szabványokon keresztüli teljes együttműködést biztosító szoftverlicencek és a kapcsolódó szolgáltatások teljesítői 15 milliárd forintos keretmegállapodáshoz juthatnak - részenként 5-5, azaz összesen 15 ajánlattevőt hirdetnek ki győztesnek. A pályázóknak az elmúlt három év (2010-2012) valamelyikéből részenként 200 milliós, illetve 20-20 milliós forgalmat kell igazolni. A tárgyalásos eljáráson június 11-ig jelezhetik részvételi szándékukat a cégek.

Mobilokat is vehetnek a költségvetési szervek

Mobiltelefonok beszerzésére két évre nettó 350 millió forint keretösszegben kötnek szerződést a közbeszerzésen kiválasztott három ajánlattevővel. A nyílt eljáráson azok a vállalkozások tehetnek ajánlatot, amelyek 2012-es nettó árbevétele elérte a 100 millió forintot, ezen belül a mobiltelefonok forgalma az 50 milliót. Az ajánlattételi határidő június 28.

Hálózati aktív és passzív eszközök szállítására és a kapcsolódó szolgáltatások teljesítésére négy évre választanak beszállítókat, mintegy nettó 15 milliárd forint keretösszegre. A kiírás szerint húsz nyertes választanak ki. A beszerzést két részre osztották: homogén és általános kategóriára, az előbbire 11 milliárdos, az utóbbira 4 milliárdos keretet szánnak. Az első rész esetében a pályázóktól egymilliárdos tavalyi árbevételt várnak, amelyből a hálózati aktív és passzív eszközök értékesítése, valamint a kapcsolódó szolgáltatások több mint 300 milliót tesznek ki. Míg a második kategóriában 350 milliós forgalmat és 100 milliós közbeszerzés tárgya szerinti árbevételt várnak. A nyílt közbeszerzésen június 11-ig lehet ajánlatot tenni.

A költségvetési szervek által korábban beszerzett térinformatikai szoftverek bővítésére, verzió-követésére, cseréjére és új szoftverlicencek beszerzésére, valamint a kapcsolódó szolgáltatások teljesítésére is kiírt egy tendert a KEF. Ennek eredményeként négy évre nettó 3,74 milliárd forint keretre kötnek megállapodást legfeljebb 23 nyertes ajánlattevővel. A tárgyalásos közbeszerzési eljáráson a részvételi jelentkezéseket május 28-ig várják. Az öt részre bontott beszerzésen részenként 200, 20 vagy 10 milliós tavalyi nettó forgalmat kell igazolniuk a pályázóknak.

Egy nyertes 300 milliós keretre

A SAS vagy azzal egyenértékű fejlesztői platform szerinti szoftverlicencek, fejlesztőeszközeik szállítására és kapcsolódó szolgáltatások teljesítésére egy nettó 300 milliós tendert hirdettek. Ezen szintén csak egy nyertessel kötnek megállapodást két évre. A pályázóktól nettó 150 milliós tavalyi közbeszerzés tárgya szerinti árbevételt várnak el. A tárgyalásos formában lebonyolított közbeszerzésre május 27-ig lehet jelentkezni.

A tavalyi nyertesek

A KEF 2012-ben nettó 10,5 milliárd forint értékű keret-megállapodásokat kötött szoftverlicencek beszerzésére. A tender érdekessége, hogy a két részre bontott beszerzésen valamennyi, konzociumba tömörül pályázó nyert.

A nyertes konzorciumok:
Közigazgatási intézményi licenckonstrukciók (keretösszeg 8,5 milliárd forint)
  • Aquis Informatika Zrt., AlphaNet Kft., ICT Systems Kft., LicensePort Zrt., M&M Computer Kft.
  • Synergon Rendszerintegrátor Kft., Montana Tudásmenedzsment Kft., Nádor Rendszerház Kft., Szinva Net Informatikai Kft., Albacomp RI Rendszerintegrációs Kft., Rendszer Kontroll Kft.
  • Euro One Számítástechnikai Zrt., Bull Magyarország Kft., Delta Informatika Zrt., HUMANsoft Elektronikai Kft., M&S Informatikai Zrt., WSH Számítástechnikai, Oktató és Szolgáltató Kft.
  • KFKI Rendszerintegrációs Zrt., Grepton Informatikai Zrt., IQSYS Informatikai és Tanácsadó Zrt., Rufusz Computer Informatika Zrt., SMP Számítás-, Bank és Biztonságtechnikai Kft., Tigra Computer és Irodatecnikai Kft.
  • RacioNet Számítástecnikai Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt., Fornax Műszaki és Gazdasági Tanácsadó Zrt.
Oktatási intézményi licenckonstrukciók (2 milliárd forint)
  • Aquis Informatika Zrt., AlphaNet Kft., ICT Systems Kft., LicensePort Zrt., M&M Computer Kft.
  • Euro One Számítástecnikai Zrt., RacioNet Számítástechnikai Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt., Synergon Rendszerintegrátor Kft., WSH Számítástechnikai, Oktató és Szolgáltató Kft.
  • Rufusz Computer Informatika Zrt., Aloha Informatika Kft.