A Cégközlöny kiadója még mindig jelentős késéssel teszi közzé a cégalapítások közleményeit, ez lehet a fő oka annak, hogy az eddigi közzétételek alapján az első három hónapban mindössze 2292 új cég kezdte el a tevékenységét Magyarországon, míg egy évvel korábban 11 751. A jelentős csökkenésnek a cégalapítási kedv visszaesése mellett oka volt a cégbíróságok év eleji, a társasági szerződések módosítása miatt megnövekedett munkája, de leginkább az, hogy a módosítással érintett mintegy 700 ezer közlemény megjelentetése jelentős többletmunkát ad a Cégközlöny kiadójának. Emiatt lassulhatott le a cégalapítások feldogozása és közzététele is.

A 2292 új vállalkozásból 936-ot budapesti székhellyel jegyeztek be; a vállalkozók továbbra is a kereskedelemben és az ingatlanügyletekben látnak fantáziát, az előbbi folytatására 469 céget, míg az utóbbira 356 társaságot alapítottak - derül ki a Céginfo.hu adataiból. A népszerű tevékenységek között vannak a szakmai, tudományos és műszaki tevékenységek is (köztük a reklám, piackutatás, jogi, számviteli, adószakértői, üzletvezetési és építészmérnöki munka) 252 új céggel. Az építőipari megrendelésekben bízva 127 új vállalkozás kezdte el a működését ebben az ágazatban, míg adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenységekre (kölcsönzés, utazásszervezés, építményüzemeltetés) 104, szálláshelyszolgáltatásra és vendéglátásra 103 céget jegyeztek be a cégbíróságok.

Új cégek (jan.-márc.)
20132292
201211 751
201113 053
201011 914
200911 710
200812 244
20078776
Forrás: Céginfo.hu

A legnagyobb jegyzett tőkével, 231,8 millió forinttal egy kft.-t alapítottak január-márciusban, a kecskeméti székhelyű Zalplast Holding Vagyonkezelő Kft.-t (a cégről bővebben itt olvashat). Az új cégek között mindössze 10 részvénytársaság van, 2049 kft. és 217 bt. formában működik. Az rt.-k többségét ötmillió forinttal és vagyonkezelésre hozták létre; a legmagasabb alaptőkéje sem érte el a 25 millió forintot. Társaságot alapított többek közt a Phylaxia Holding 2011 őszén feltűnt titokzatos nagybefektetője, s új cégben vállalt vezető pozíciót az olimpiai bajnok vízilabdás Székely Bulcsú és Simicska Lajos bizalmasa is, ezekről bővebben itt olvashat.

Még nem indítják újra a tiszaújvárosi erőművet

SPS Smart Power Systems Zrt. néven új céget alapított a tavaly leállított tiszaújvárosi Tisza II. erőművet megvásárló Invest Finance Consulting Zrt. (IFC). Az új társaságot budapesti székhellyel, ötmillió forint alaptőkével jegyezték be, a főtevékenysége a mérnöki tevékenység, műszaki tanácsadás, valamint foglalkozik villamosenergia-termeléssel, -elosztással és -kereskedelemmel. Vezérigazgatója Farkas Gábor, aki a befektetési, tanácsadó IFC tulajdonosa. A jelenleg Tisza Erőmű Kft. néven működő céget a magyarországi érdekeltségeit leépítő, amerikai AES energetikai konszern adta el a tavaly decemberben az IFC érdekeltségében lévő Tisza Power Kft.-nek. A vélhetően veszteséges működtetés miatt egyelőre azonban nem indítja újra a mintegy 100 embernek munkát adó erőművet az IFC, csak állagmegóvással és a létesítmény üzemkész állapotban tartásával foglalkozik - írta az Észak-Magyarország szombaton. Az AES azért állította le az erőmű kőolajjal és földgázzal üzemelő áramtermelő blokkjait, mert a Magyar Villamos Művek Zrt. egyre kisebb mennyiségben vásárolta az áramot.

Kattintson az ábrába adatokért, nagyításért! A jobb egér gombot lenyomva tartva az ábra elhúzható.

Új nemzetközi szállítmányozó cég jött létre - űrszállítást is vállal

Ötmillió forint alaptőkével hozták létre a nemzetközi szállítmányozással foglalkozó Lorriers Zrt.-t, amelynek székhelyét a frekventált budapesti Deák Ferenc téren, a tér és a Fashion Street-nek nevezett Deák Ferenc utca sarkán álló irodaházban (a 23. szám alatt) jegyezték be. A társaságot a cégbíróság február 12-n jegyezte be, azonban erről a közlemény csak két hónappal később, április 4-én jelent meg a Cégközlönyben. A cégtulajdonos Lorriers Ltd.-t mindössze néhány nappal korábban alapították Londonban, Regent Street-i székhellyel, a honlapja szerint a társaságot "egy olyan pénzügyi és szakmai befektetőcsoport hozta létre, amelynek tagjai 1994 óta aktívak az európai logisztikai piacon". A budapesti leányvállalat mellett további cégeket kívánnak alapítani Közép-Európában (Szlovéniában, Horvátországban, Bosznia és Hercegovinában, Szerbiában, Romániában és Szlovákiában, míg Ausztriában és Csehországban partnereik révén biztosítanák a terület elérését). A cég mögött feltehetően magyar tulajdonosok (is) állnak. A cégcsoport célja alapvetően az Egyesült Királyság és a közép-európai régió összekötése. Flottája - hűtött és szárazáru szállítására - jelenleg 93 nyerges- és teherautóból, valamint furgonból áll, Magyarországon raktározásával és átrakók üzemeltetésével is foglalkozik. A cég tevékenységi körei közt bejegyezték az űrszállítást is.

Szintén ötmillió forint jegyzett tőkével alakult meg a Push n Go Informatikai és Marketing Zrt. reklámügynökség, tulajdonosa a Lendér-Király Zoltán és Lendér-Király Gertrúd érdekeltségében lévő DPH Diamond Project Holding Kft. A projektek, befektetések és vállalkozások fejlesztésével foglalkozó DPH több cégbe is beszállt az elmúlt években, valamint tulajdonosa a tíz éve működő Infinity Kft. pénzügyi tanácsadónak és a Diamond Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.-nek.