A szocialista politikus azt tette szóvá: a kormány hitegette az alulfizetett dolgozókat, hogy "brutálisan" növelik a bérüket, azonban ez nem így lett, s nem is lesz így, azt látják az ígéretek szertefoszlanak. A mentősök nagyjából az egyötödét kapják annak az emelésnek, amit megígértek nekik. Az ellenzéki politikus szerint, hogy vannak olyan megyék, ahol nem tudnak rohamkocsit működtetni. A szocialista képviselő azt kérdezte: miért nem fizetik ki a mentősöknek megígért emelést, s nem érzi-e a miniszter a felelősségét - idézi az MTI.

Balog Zoltán, emberi erőforrások minisztere válaszában azt mondta, minden megyében van mentős, rohamkocsi, s minden rohamkocsihoz tartozik kórház - rögzítette, hozzátéve: az Országos Mentőszolgálat működésének fejlesztésében, a mentődolgozók méltó megbecsülésében "éppen a napokban léptünk egyet előre", s ez nem az első lépés, és nem is az utolsó.

A kormány jövő évben plusz tíz százalékot tesz hozzá az egészségügyi béremeléshez, így három év alatt 67 százalékkal nő átlagosan a mentőknél dolgozók bére. A 10 százalékos emelésre 4 milliárdos pluszforrást terveztek be - tette hozzá. A 2019-ben az esedékes emeléssel a növekmény mintegy 80 százalék lesz - jegyezte meg a miniszter.

Balog Zoltán beszámolt arról is, hogy jövőre a költségvetésben 100 milliárddal irányoznak elő többet az egészségügyre, s mentésre közel 40 milliárdot fordítanak. Szerinte 2010-ben, a szocialisták távozásakor ez az összeg 22,5 milliárd volt. Hozzátette: 2006-10 között a szocialisták 5,7 százalékkal csökkentették az Országos Mentőszolgálat támogatását, míg 2010 óta 76 százalékot tettek ehhez hozzá. A szakminiszter jelezte: 2010 óta 23 új mentőállomás épült, 37 százaléka a mentőállomásoknak megújult, s közel 500 új mentőautó állt forgalomba, ami a futó mentőautók 60 százaléka.

Szakács László reagálásában azt kérdezte, ha mindent megkapnak a mentősök, miért lesz tüntetés? Az ellenzéki képviselő a választ nem fogadta el, a parlament 108 igen, 29 nem és 1 tartózkodó szavazattal jóváhagyta Balog Zoltán válaszát.