Extra kifizetések, magasabb értékű kilométer elszámolás is megjelennek a munkáltatói kínálatban, de ne felejtsük, hogy ezek legtöbbször jövedelemként adóznak – állapította meg Kardos Zoltánné az L-Soft Zrt. outsource divízió igazgatója.

Bár az önsegélyező pénztári szolgáltatások között is megjelenik a közüzemi díjak támogatásának lehetősége, de ez csak egy viszonylag szűk körre, a védendő fogyasztókra vonatkoztatható. A pénztári célzott szolgáltatást többek közt inkább a gyermekekhez kapcsolódó költségek térítésére, lakáshitel törlesztésére használhatja a munkavállaló kedvező adózással.

Pénzt kaphat a távmunkás

A munkaszerződés szerint távmunkában foglalkoztatottaknak igazolás nélkül adható költségtérítés a munkavállaló számára adómentesen. E támogatás mértéke a felek által meghatározott összeg, de legfeljebb havonta az adóév első napján érvényes havi minimálbér 10 százaléka, azaz idén 20 ezer forint havonta. Ha pedig a távmunka nem érinti az egész hónapot, akkor a maximumot arányosítani kell – mondta Fata László juttatási szakértő. A juttatás feltétele az is, hogy a távmunkában dolgozó munkavállaló az szja-törvény eddigi lehetőségei alapján nem számol el külön internet- és rezsiköltségeket.

A munkába járás támogatása

A közigazgatási határon kívülről történő munkába járás költségeit többféle kedvező adózású lehetőséggel is támogathatja a munkáltató.

Míg a jegy és bérlet költségének 86 százalékát köteles téríteni a vállalkozás, addig a teljes összeg is kifizethető adómentesen.

Kilométer-elszámolásnál speciális esetekben köteles a munkáltató 9 forintos térítést fizetni kilométerenként, de minden közigazgatási határon kívülről érkezőnek adómentesen adható 15 forintos térítés. Ebben az esetben nem kell ellenőrizni, hogy a munkavállaló saját gépjárművel érkezett-e, így több munkatárs is utazhat együtt, megosztva a költségeket.

Budapesten népszerű lehet a közösségi autómegosztás adómentes biztosítása. A munkáltató biztosíthat egy adott keretet minden munkatársának, akik aztán munkába járáshoz vagy éppen magáncélra is felhasználhatják ezt. Az adómentesség feltétele, hogy a szolgáltatásról készült számla a munkáltató nevére szóljon.

Ha a munkavállalóknak megfelelő lehet, a munkáltató adómentesen adhat használatba emberi erővel hajtott vagy legfeljebb 300 W teljesítményű elektromos motorral segített kerékpárt is.

Áramszámla kalkulátor

A normál áram
B éjszakai áram

Gázszámla kalkulátor