Két éve, a koronavírus-járvány előtti utolsó nyáron átlagosan 280-300 forintba került egy gombóc fagyi a Balatonnál, tavaly ez 300–350-re kúszott fel, és a növekedés idén is borítékolható volt – áll a Növekedés.hu összeállításában.
A nyersanyagok nagy része külföldről érkezik, ilyenek az olajos magvak, a csokoládék vagy a gyümölcspürék, ezeket az idei magas euróárfolyam miatt drágábban lehetett beszerezni - mondja a Növekedés.hu-nak Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elnöke.
Kapcsolódó
A minőségi fagylalt készítéséhez megkerülhetetlen az import alapanyag. Míg a gyümölcsöknél sokáig kiváló minőségű hazai alapanyagból dolgozhattak a fagylaltkészítők, az elmúlt pár évben a hektikus időjárás miatt a folyamatos utánpótlást kénytelenek francia, olasz, vagy spanyol cégek fagyasztott termékeivel megoldani, még úgy is, hogy ezek lényegesen drágábbak a magyar gyümölcsnél.
Fontos alapanyag a vanília is, amelynek az ára egy ideje már az egekben van, mindez pedig a gombócok árán is meglátszik.
A jelenlegi átlagos fagylalt ár valahol 300-350 forint/gombóc körül van, de 500 forintért is kínálnak fagylaltot.
Az ár emelkedésére a nyersanyagárakon túl, a bérköltségek drasztikus emelkedése is hatással van - mondta az ipartestület elnöke. A minőségi fagylalt készítéséhez rengeteg élőmunka szükséges, ami a mai bérigényekkel igen komoly terhet jelent az üzleteknek.
Legolvasottabb
Óriási zuhanás a kutakon, ekkor érdemes tankolni
Váratlan bejelentést tettek a meteorológusok a fehér karácsonyról
Vége van: döntést hozott az Európai Unió az orosz energiáról
Karácsony előtt jött a hideg zuhany, több mint száz dolgozót küldenek el
Nagy bejelentést tett a 4iG: a világ egyik legnagyobb védelmi technológiai gyártójával kötöttek megállapodást
Összeomlott az egyik futárszolgálat a karácsonyi rohamban, forrnak az indulatok
Hamarosan benyújtják a számlát: mindannyian fizetni fogunk
Földönkívüli űrhajó közelít? A Nap felé mutató csóva felkavarta a csillagászokat
Érdekes fordulatok jöhetnek a nyugdíjaknál: erről jobb, ha mindenki tud