Az autópiacon az alkatrészhiány miatt már egy ideje jelentős a drágulás, egy új kocsira akár másfél évet is várni kell. Ezért még többen akarnak külföldről behozott használt kocsit vásárolni, a legnépszerűbbek a 6 éves modellek. Ezek átlag 3 és fél millió forintba kerülnek, 800 ezer forinttal többe, mint egy éve. A forint gyengülése ráadásul tovább fokozhatja az áremelkedést - hangzott el az RTL Híradóban.

A bankközi piacon most több mint 394 forintot kérnek egy euróért. A héten majdnem történelmi mélypontra gyengül a magyar valuta. A Portfolio szerint részben a kormány intézkedései miatt, a különadók nem túl piacbarát lépések.

Rossz hírt kaptak a horvátországi nyaralást tervezők

A Reuters hírügynökség szakértői szerint napokon belül újra a 400-as szintig gyengülhet a forint. Ez három hónapja fordult elő, miután Oroszország megtámadta Ukrajnát. A leggyorsabban most az import élelmiszerek és utazások drágulhatnak emiatt.

A forint az euróhoz és a horvát kunához képest is 13 százalékkal kevesebbet ér, mint tavaly. A horvát valuta nem gyengül, mert Horvátország január elsejétől bevezeti az eurót. Emiatt van, aki inkább lemondja az adriai útját - erről beszélt egy nyilatkozó az RTL-nek, családjával inkább belföldi hosszú hétvégékre mennek, nem Horvátországba.

Nagy Márton, a gazdaságfejlesztési miniszteri meghallgatásán az Országgyűlés gazdasági bizottságában a forintról is beszélt. Az árfolyam kapcsán piacpárti a miniszter. "Én azt mondom az árfolyamra, hogy az árfolyam pont ott van, ahol lennie kell, mert a piac határozza meg" - mondta Nagy Márton.

Mellár: a gyenge forint tovább emeli az inflációt

A gazdasági bizottság ellenzéki alelnöke viszont azt mondja, a kormány máris drágulást okozott a különadókkal, pedig a cégek még egy forintot sem hárítottak át belőle a fogyasztóikra.

Az ország gazdasági helyzete szempontjából, illetve a pénzügyi egyensúly szempontjából nem mindegy az, hogy milyen árfolyam alakul ki és van. És nagyon jól lehet látni, hogy a gyenge forint, az tulajdonképpen az inflációt tovább emeli, tovább fokozza – mondta Mellár Tamás, a Párbeszéd országgyűlési képviselője, a KSH volt elnöke.

A múlt hónapban 21 éve nem látott szintre, 9,5 százalékra emelkedett az infláció Magyarországon a KSH szerint. A jegybank pedig úgy számol, a következő hónapokban két számjegyűre gyorsulhat a pénzromlás üteme.