A nagyobb (legalább öt fős) kereskedelmi vállalkozások boltjaiban ötezerrel kevesebb eladó (fizikai dolgozó, eladó, pénztáros, árufeltöltő, raktáros) dolgozik, mint a járvány előtt. Még az élelmiszeres boltokban is kisebb a létszám, pedig itt a piac nem esett, hanem már nőtt, nem is keveset. Eközben azonban eladóhiánnyal küszködnek, hiszen a vendéglátók sokakat visszaszippantottak - áll a blokkk.com szaklap összeállításában.

A különféle iparcikkes boltokban nem dolgoznak annyian, mint a járvány előtt. A létszámot tekintve a legsanyarúbb a ruházati butikok sorsa, hiszen itt 30 százalékkal csökkent a létszám a járvány előtti szinthez képest. Ezt látni a bezárt boltok üres kirakatain keresztül is.

A vegyes iparcikk boltokban emelkedett a létszám, feltehetően nem függetlenül a kínai, vietnámi vegyesboltok térhódításától.

A webáruházak létszámnövekedése sem véletlen, hiszen a webpiac tetemes megugrásához azért több munkáskéz is kell, a kiszállításokról nem is beszélve (ahol azért vegyes a foglalkoztatotti kép, mivel van áruház, amely maga szállít, más pedig futárszolgálattal szállíttatja ki a megrendelt portékát.

Az ázsiai vegyesboltok és a webáruházak nélkül pedig még drasztikusabb a létszámcsökkenés.