A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság üzletszerűen elkövetett jelentős kárt okozó csalás bűntett és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást egy 62 éves kállói férfi és egy 58 éves kaposvári nő ellen - közölte a nógrádi főkapitányság a police.hu-n.

145 milliós kárt okoztak

A gyanúsítottak 2008-tól különféle befektetési és pályázati lehetőségekre, projektfinanszírozásra, kedvező hitelek vagy vissza nem térítendő támogatások felvételének lehetőségére és ezek ügyintézői és egyéb költségeire hivatkozva magánszemélyektől csaltak ki pénzt. Az ígért pénz folyósítását rövid határidővel garantálták, illetve a hitegetés része volt az is, hogy a pénz már úton van, hamarosan érkezik. A tévedésben tartás érdekében a sértetteknek többször külföldre kellett utaznia bankszámlák nyitása érdekében, melyek költségeit is ők fizették.

Az ilyen módon kicsalt összegeket a férfi és a nő a mai napig nem fizette vissza a sértettek részére és az ígért, kedvező feltételekkel bíró hiteleket, befektetéseket sem intézték el részükre. Megalapozott a gyanú szerint a gyanúsítottaknak a pénzátvételek időpontjában nem állt szándékukban ezen ígéretek teljesítése, illetve erre reális esélyük sem volt.

A nő már más ügy miatt ül

Az eddigi nyomozás adatai alapján a kállói lakos és társa hét sértettnek összesen közel 145 millió forint kárt okozott.

A rendőrök a 62 éves kállói lakost otthonában elfogták, a rendőr-főkapitányságra előállították és a jelenleg büntetés-végrehajtási intézetben jogerős büntetését töltő társával együtt gyanúsítottként kihallgatták. A férfit bűnügyi őrizetbe vették és indítványozták az illetékes ügyészségen letartóztatását - közölte a rendőrség.