A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

Június 28-án pénteken kezdik visszavenni a gyártók a kiskereskedelmi üzletekből a cigarettát és a dohánytermékeket, így lesz egy hétvége, amikor kihívás lesz cigarettát vásárolni. Az azt követő időszakra több elemzői jóslat született; a  legrosszabb esetben a legális cigarettapiac 20 százalékos forgalomvesztést produkálhat a július elsejét követő mintegy féléves átmeneti időszakban, amíg a nemzeti dohányboltok bejáratódnak, az egyéb kiskereskedelmi üzletekben viszont már nem lehet kapni a terméket. A visszaesést az is generálja, hogy a cigaretta ára legalább olyan mértékben nő, mint 2012-ben, ami megerősíti a fogyasztókban a leszokás szándékát. Ám mivel a dohányzás szenvedélybetegség, néhány hónap alatt a legtöbben visszaszoknak − kérdés, hogy a legális vagy már a feketepiacon szerzik majd be a szívnivalót.

Az ország egészét tekintve a gyártók óvatosan, 15 százalék körüli feketepiaccal számolnak (a jószerével a tavalyi képet tükröző mostani becslések 6 százalék körüli arányról szólnak), ám lesznek olyan területek, ahol 20 százalék fölé érhet az illegális forgalom. (Mindent összevéve a feketepiac, a leszokás és az egy főre jutó fogyasztás csökkenése adja ki a 20 százalék körüli forgalomvesztést.) A keleti határ menti körzetek lehetnek a legfertőzöttebbek, illetve az olyan falvak, ahol senki sem akart koncessziót, így mozgó árusítással kell megoldani az ellátást − ezekből is sok lesz a keleti végeken.

Kép: Napi grafikonok, kattintson a nagyobb méretért!

A cigarettaforgalom, illetve alakulásának számítása pillanatnyilag képlékeny. A piaci elemzőkből is harapófogóval lehetett csak százalékos arányokat kihúzni, amelyek összhangban állnak a NAV adataival. A bennfentesek két táborra szakadtak: az egyik osztja a jelentősebb átmeneti visszaesésről szóló véleményeket, eszerint a 15 milliárd szálas jelenlegi cigarettaforgalom 10 milliárd szál környékére esik. Mások ezt teljes képtelenségnek tartják, hiszen a dohányos pontosan ki tudja számolni termékigényét és jellemzően előre gondolkodik. (A fogyasztás jelentős része ugyanakkor mindinkább impulzusalapú.)

Ha a sötétebb szcenáriók érvényesülnek, akkor a 18 milliárd szálas jelenlegi legális összpiac (cigaretta és sodródohány együtt) 15 milliárd szál környékére olvad, ami rövid távon áfával együtt több tíz milliárd forint kiesést jelenthet a költségvetésben. (A kényes helyzetet jellemzi, hogy szerettük volna megtudni a Nemzetgazdasági Minisztériumtól, mekkora többletbevételre lehet számítani a cigaretta árrésének növekedése után, de lapzártánkig nem érkezett válasz.)

A kezdeti időszakban mutatkozó visszaesés az elemzések szerint simulhat, a cigaretta piacának széteséséből a sodródohányok keveredhetnek ki győztesen. Most a piac jóval több mint 30 százalékát adják a sodró fogyasztási dohányok, a helyzet normalizálódása után pedig átléphetik a 40 százalékos arányt. Mindez az vetíti előre, hogy a kormányzatnak lassan hozzá kell nyúlnia a sodrós termékek jövedéki adójának szabályaihoz, ugyanis ezeknek az eladásából jóval kisebb mértékű hasznot húz az állam, mint a cigarettáéból.