Több boltlánc után szerdán a Spar is közzétette, hogyan változik a nyitvatartási rend a különböző boltokban a járványhelyzet miatt szerdától életbe lépett kijárási tilalomról szóló jogszabálynak megfelelően.

Időpontok, boltok, fizetés

A benzinkutas boltok kivételével a magyarországi hálózatba tartozó több mint 570 Spar-üzlet este hétkor bezár. A pontos nyitvatartási időket, így azt, hogy az egyes boltok pontosan mikor nyitnak a boltlánc térképes boltkeresőjében lehet megnézni.

A Spar közölte továbbá, hogy azokban az áruházakban, ahol van meleg ételt is kínáló büfé ("Spar tog Go"), ott csak elvitelre lehet ételt vásárolni. Online rendelés esetén a minimális vásárlási érték 10 ezer forint, amelybe nem tartozik bele a szállítás díja. A Spar azoktól, akik egészségügyi okok miatt zárt területről kérnének kiszállítást, azt kéri, hogy ezt jelezzék a megrendeléskor, mert a sparos futárok a veszélyeztetett területekre nem léphetnek be.

A boltlánc mind az online, mind a sima (fizikai) boltokban a készpénzmentes fizetést és az önkiszolgáló kasszák használatát is javasolja a vásárlóknak. A bankkártyás fizetéseknél csak 15 ezer forint feletti vásárlásnál van szükség a PIN-kódra. A járványtól teljesen függetlenül már korábban életbe lépett viszont az a szabály, amely szerint, ha az egymás utáni érintés nélküli tranzakciók száma eléri az ötöt vagy az összegük a 150 eurónak megfelelő összeget, vagyis több mint 53 ezer forintot, akkor a kártyát kiadó bank köteles a azonosítást kérni például PIN kódjának megadásával. Ezért előfordulhat nem csak a Sparokban, hanem bármelyik másik boltban, hogy 15 ezer forint alatti vásárlásnál is szükség van a PIN-kódra.

Mikor nyitnak, mikor zárnak a többiek?

Hétfő óta a több boltlánc is ismertette a járványintézkedéseknek megfelelő nyitvatartási rendjét.

  • Az Aldi üzletei hétfőtől szombatig reggel 7-től este 7-ig lesznek nyitva, vasárnap pedig este 6-kor zárnak.
  • Az Auchanok egységesen hétfőtől vasárnapig reggel 6 órától 19 óráig lesznek nyitva. Ez azt jelenti, hogy több áruház az eddigieknél korábban kinyit, a zárás viszont a járványügyi intézkedések miatt mindenütt előbb, azaz 19 órakor történik.
  • A Lidlnél ugyanez a forgatókönyv, azaz hétfőtől szombatig este 7-kor zárnak a boltok, amelyek egy része egyébként reggel fél 7-kor vagy 7-kor nyit. Vasárnap pedig a legtöbb Lidl-bolt este 6-kor zár.
  • A Tesco is bemutatta az új menetrendet, a több mint 200 üzlettel rendelkező boltlánc üzleteinek nyitvatartási idejét az itt elérhető üzletkeresőben lehet megtekinteni.
  • Az Ikea három magyarországi áruháza a hét valamennyi napján reggel 9-tól este 7-ig lesz nyitva, az éttermeit és a játszóházait viszont bezárja a cég, az áruházakban található kisboltban viszont a nyitvatartási időben lehet vásárolni. Az Ikea tájékoztatásából kiderül, hogy a járványhelyzet miatt megnőtt az online bolt forgalma, ezért fennakadás lehet, ebben az esetben az érintetteknek érdemes később leadniuk a rendelést.
  • Az Obi barkácsáruházai hétfőtől szombatig reggel 8-tól este 7-ig lesznek nyitva, vasárnap pedig reggel 8-tól este 6-ig. A Kivétel a nagykanizsai egység, amely a hét minden napján este 6-kor bezár.
  • A Praktiker üzletei hétfőtől szombatig reggel 8-kor nyitnak és este 7-kor zárnak, vasárnap pedig 9-től délután 5-ig érhetőek el.
  • A Bauhaus-áruházak hétfőtől péntekig reggel fél 8-kor nyitnak és este 7-kor zárnak. szombaton reggel 8-tól este 7-ig vannak nyitva. Vasárnap pedig szintén reggel 8-kor nyitnak, de este 6-kor van a zárás.
  • A Metro áruházainak egy része hétfőtől szombatig reggel fél 6-kor a többiek 6-kor nyitnak és este 7-ig tartanak nyitva, vasárnap jellemzően fél 8-kor nyitnak és este fél 6-kor zárnak.
  • A Decathlonok hétfőtől szombatig reggel 9 és este 7 között lesznek nyitva, vasárnap pedig az áruházak egy része 9-kor, a többiek 10-kor nyitnak és este 6-kor zárnak.