Eddig is már csak a megrendelt mennyiség 50 százalékát szállították, de a benzinnél ezt még tovább, 35 százalékra mérséklik.

Mivel eddig is előfordult, hogy a kisebb kutak már a hét közepén kifogytak az üzemanyagból nem kizárt, hogy mostantól már a hét elején is lesznek olyan egységek, amelyek nem tudják kiszolgálni a vásárlóikat - mondta Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetsége (FBSZ) elnöke lapunknak.

A lépéssel kapcsolatban megszólalt a Mol Nyrt. - adta hírül az Infostart.hu. A tőzsdei cég szerint az ellátásbiztonság érdekében folyamatosan elemzik a piaci körülményeket, és hetente finomhangolják az ellátási stratégiájukat.

"A vállalat március eleje óta 258 új partnerrel, közöttük számos független benzinkúttal kötött nagykereskedelmi szerződést, amelyek azelőtt nem a Moltól szerezték be az üzemanyagot. Az aktuális 50 és a 35 százalékos korlátozás csak ezekre az új partnerekre vonatkozik, akikkel a kieső import miatt idén bővült az ügyfélkörünk.

Az átmeneti intézkedésre a kimagasló kereslet és a Százhalombattán jelenleg is zajló karbantartási munkálatok miatt volt szükség" - írta a Mol. A társaság számításai szerint ezekkel a korlátozásokkal garantálható az ország ellátásbiztonsága, és az, hogy minden partnerüknek jusson elég üzemanyag működésük fenntartásához.

Az átmeneti intézkedések mellett az olajtársaság korábban növelte a logisztikai kapacitásait, a stratégiai készletek rá eső részét pedig teljes mértékben az ügyfelek rendelkezésére bocsátotta.