A jövőben egyetlen kézben összpontosulnának a könyvtárak könyvvásárlásai, valamint az általános és középiskolák tankönyvbeszerzései - derül ki a 2012-es költségvetés megalapozó salátatörvényhez benyújtott bizottsági javaslatból.

A kulturális bizottság javaslata szerint ezen állami és részben önkormányzati intézmények kötelesek lesznek a beszerzéseiket a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma (Nefmi) által ellenőrzött Könyvtárellátó Nonnprofit Kft.-n lebonyolítani. A bizottság érvelése szerint így megfordul a piaci erőfölény: míg jelenleg a nagy kiadók diktálták az árat, a jövőben az állami Könyvtárellátó kerül erőfölénybe a kiadókkal szemben.

A Kulturális bizottság szerint ráadásul plusz hozadék, hogy a tankönyvek kiválasztásánál így már szigorúan érvényesülhetnek a szakmai szempontok, az iskoláknak nem kell figyelemmel lenniük egyéb megfontolásokra. A javaslat ugyanakkor a kínálat bővülését is magával hozhatja, hisz az egy-két könyves kiadók is megjelenhetek a tankkönyvpiacon, ugyanis nem minden egyes iskolával, hanem az egyetlen Könyvtárellátóval kell szerződniük.

A javaslat teljesülése esetén akár az árak csökkenését is maga után vonhatja, de legalább is a terjesztési költségek csökkentésével megtakarítások keletkezhetnek, amely az oktatásfejlesztésbe visszafordíthatóak.

A törvénymódosítás nem csak az iskolák tankönyvbeszerzéseit, hanem az állami, önkormányzati fenntartási közkönyvtárak beszerzéseit is a Könyvtárellátón keresztül bonyolítaná - ami hasonló megtakarítással járhat a kormány szándékai szerint.