Ha hitelfelvételre készülünk, akkor bizony számolnunk kell az időtényezővel – mégpedig több szempontból is. Első körben figyelembe kell vennünk azt, hogy a jelenleg érvényben lévő konstrukciók nem kőbe vésettek, vagyis időszakonként változhatnak. A piaci kamatozású hiteleknél ráadásul ez a változás viszonylag gyakori, de azért az államilag támogatott hitelkonstrukciók sem tartanak az idők végezetéig. 

A Kavosz Széchenyi Kártya-válságkonstrukciói és az Eximbank Kárenyhítő hitelprogramja például egyaránt 2021. december 31-ig elérhető, míg a Magyar Nemzeti Bank NHP Hajrá! programjának ugyan nincs hivatalos végdátuma, de itt a rendelkezésre álló keretösszeg jelent korlátot. (Bár azzal, hogy az NHP Hajrá! keretösszegét a napokban 500 milliárd forinttal, 3 ezer milliárd forintra emelték, jelenleg több mint 900 milliárd forint szabad forrás áll még rendelkezésre.)

Fontos a naprakész könyvelés

Ráadásul ezek a dátumok nem a hiteligény benyújtása szempontjából jelentenek határidőt, hanem a hitelszerződések, garanciavállalási szerződések megkötésére nézve.

Célszerű azzal számolni, hogy a hiteligénylés jelzése és a hitelszerződés megkötése között több hét, vagy akár néhány hónap is eltelhet - attól függően, hogy milyen bonyolultságú ügyletről van szó, s a hitelt igénylő vállalkozás mennyire van felkészülve a banki oldalról várható adatigények kielégítésére.

Az első lecke ebből a szempontból a cég könyvelésének rendben tartása, hiszen minél inkább naprakészek a számviteli elszámolások, annál könnyebb lesz a hitelfelvételhez szükséges adatok szolgáltatása. A hitelminősítéshez a bankok bekérik nemcsak a legutolsó negyedév főkönyvi kivonatát, de egyes hiteltípusoknál olyan adatokat is, amelyek például a vállalkozás aktuális tartozásait és követeléseit tartalmazzák, akár lejárat szerint csoportosítva. Ahhoz, hogy ezeket az adatokat viszonylag gyorsan át lehessen adni, elengedhetetlen a nyilvántartások naprakész vezetése.

Célszerű a mielőbbi évzárás

A hitelt felvenni szándékozó cégeknek célszerű minél hamarabb lezárniuk a 2020-as üzleti évüket, és közzétenni az éves beszámolójukat. A május végi közzétételi határidő közeledtével ugyanis a bankok egyre inkább már a 2020-es közzétett beszámolót kérik majd benyújtani a hitelvizsgálathoz.

Jelentősen gyorsíthatja a hitelügyintézést, ha szakértőt veszünk igénybe és kérjük a vállalkozás előzetes hitelminősítését. Ebben az esetben ugyanis viszonylag rövid időn belül megtudhatjuk, az adott pénzintézetnél milyen összegű hitelre pályázhatunk a siker reményében. Ha pedig az előzetes hitelminősítés eredményeképpen elkészült az indikatív ajánlat, és az számunkra megfelelő, akkor érdemes mielőbb dönteni és elkezdeni az ügyintézést az adott pénzintézetnél.

Reagáljunk gyorsan!

Arra is számítani kell, hogy a hitelkérelem benyújtását követően a bank kiegészítő információkat, hiánypótlást kérhet – hiszen ahány bank van, annyiféle eljárásrend létezik.

Fontos, hogy ilyenkor minél gyorsabban tudjunk reagálni, hiszen ezzel nemcsak azt jelezzük, hogy fontos számunkra a hitelszerződés létrejötte, hanem azt is, hogy mennyire számíthat majd a bank az együttműködésünkre a hitel folyósítását követően. Kis túlzással a késedelmes adatszolgáltatás hasonlóan negatív információ a banki döntéshozók számára, mintha a cég a fizetési kötelezettségeit nem teljesítené időre – ráadásul saját magunk késleltetjük ezáltal a hitelszerződés megkötését.

Ha a vállalkozás sikeresen vette a hitelminősítéssel kapcsolatos akadályokat és sor került a hitelszerződés aláírására, attól még nem dőlhetünk hátra: hiszen a kölcsön folyósításához határidőre teljesítenünk kell a szerződésben szereplő folyósítási feltételeket is. Sokszor ezek sem mennek egyik napról a másikra, ezért célszerű számításba venni ezek idő- és költségigényét is.

Összességében egy jó hiteltanácsadó segítségével nagyon sok időt, feleslegesen ráfordított energiát tudunk megspórolni – és vélhetőleg jobb feltételekkel érhetünk el a célunkhoz, mint segítség nélkül.