Még 2020 márciusában vezette be a magyar kormány a törlesztési moratóriumot, melynek keretein belül az adósoknak nem kellett törleszteni a hiteleiket. A második törlesztési moratórium egészen 2021. szeptember 30-ig tart, és várhatóan még az ezt követő átmeneti időszakban sem kell törleszteni az adósok egy részének.

A hosszúra nyúlt program miatt azonban jelentősen többet kell visszafizetni a legtöbb hitelnél, ez a veszteség azonban csökkenthető a moratórium alatt felmerült kamatok egyösszegű előtörlesztésével, melyre a legtöbb bank lehetőséget ad – tudta meg a pénzügyi intézetektől a Bank360.

A CIB Banknál előtörlesztési kérelem benyújtásával lehetőség van akár csak a moratórium alatt felgyűlt kamatot, költséget előtörleszteni részben vagy egészben.

A K&H Bank tájékoztatása alapján a kamat/díj gyűjtőszámla egyenlegét bármikor lehet akár csökkenteni, akár teljes egészében kiegyenlíteni, az arra történő befizetéssel vagy átutalással, átvezetéssel. A bank ügyfelei mindezt díjmentesen tehetik meg.

Az MKB Banknál szintén vissza lehet egyben fizetni a moratórium alatt összegyűlt kamatot.

Az OTP Bank is arra hívta fel a figyelmet, hogy előtörlesztésként kell bejelenteni az ügyfélnek a szándékát, és a bank a törlesztőrészleten felül beérkező összeget elsődlegesen a moratórium alatt felhalmozott kamat, kezelési költség és díj tartozásokra számolja el. Ugyanakkor, a moratórium első időszakának zárása miatt futamidő hosszabbításon átesett számlák futamideje az előtörlesztés hatására nem rövidül automatikusan, ha ilyen igénye is van az ügyfélnek, az  szerződésmódosítással jár, és külön kell kérelmezni.

A Sberbank mind a jelzáloghitelek, mind a személyi kölcsönök esetén lehetőséget biztosít az elmaradt kamatok egyösszegű előtörlesztésére.

A TakarékBanknál a moratórium első időszaka alatt összegyűlt, még nem esedékes kamatot előtörlesztésként egyben vissza lehet fizetni, előtörlesztési kérelem alapján. A moratórium második időszakának lezárása után az abban az időszakban összegyűlt, de nem esedékes kamatot is vissza lehet egyben fizetni szintén előtörlesztési kérelem alapján.

A Budapest Banknál amennyiben az ügyfél előtörlesztene, akkor abba beleszámolja a bank a moratórium alatt összegyűlt kamatot és díjat, előtörlesztés esetén az elszámolás a Ptk. szerinti sorrendben történik.