Az MNB növekedési hitelprogramja (nhp) kedvező ugyan a vállalkozásoknak, de nem tart örökké, és nem kezeli az egy évnél hosszabb lejáratú hiteligényeket, amelyekre az MFB kínálna megoldást a jövőben. A bankvezért a lapnak arról is beszélt, hogy a tervezett agrárbank lekerült a napirendről. Az MFB az agrárszektort ugyanúgy kiszolgálja, mint a többit, az agrárium finanszírozása pedig a takarékszövetkezeti rendszeren keresztül lesz a legjobb. Hiszen a takarékszövetkezetek eddig is a vidék bankjának számítottak.

A hetilap csütörtöki számában megjelenő interjúban Nagy elmondta: az nhp első szakaszának az volt az egyik legfontosabb célja, hogy a kis- és középvállalati szektort mentesítse a deviza- és egyéb hitelek jelentette terhek alól, a program ezt a célt elérte. Az MFB esetében ez 25 milliárd forintnyi vállalkozói hitelállomány átstrukturálását jelentette. Emellett, az önkormányzati szektor konszolidációjának eredményeként az önkormányzatok 75 milliárd forintnyi hitelt törlesztettek elő az MFB-nél.

Az MFB-csoporthoz tartozó garanciaintézmények betöltötték a szerepüket, az igényeket rövid időn belül elbírálták, az elutasítási arány minimális volt - válaszolta Nagy arra a felvetésre, hogy Matolcsy György jegybankelnök bírálta az MFB-t, mivel a bankhoz tartozó garanciaintézmények vonakodva hajlandók beszállni a hitelkockázatok viselésébe, és lassítják az ügymenetet.

A magyarországi fejlesztésekre felajánlott egymilliárd eurós kínai hitelkeret felhasználásáról várhatóan még az idén sikerül megállapodni - mondta a vezérigazgató. Eddig saját forrásból is ki tudták elégíteni a kínai befektetők igényeit, de azt tervezik, hogy a kínai részvétellel megvalósuló projekteket ebből a hitelkeretből finanszírozzák majd. Arra a kérdésre, hogy a V0-s vasúti körgyűrű finanszírozása is ebből történik-e, azt válaszolta: erről most nincs szó, de a Szolnokra tervezett citromsavgyár megvalósíthatósági tanulmánya és üzleti terve már elkészült.