Versenyhivatali és felügyeleti vizsgálatot kezdeményez Rogán Antal a hazai pénzintézetek ellen, miuán megítélése szerint  összehangolt akcióban árazzák át a végtörlesztés esetén felhasználható forinthiteleiket a bankok.

A politikus szerint a versenytörvénybe ütközik a forinthitelek kamatának, költségeinek és THM-jének emelése, amit nehéz nem összefüggésbe hozni a végtörlesztési törvénnyel. A banki hirdetményeket áttekintve látható, hogy a forinthitelek következetes drágításába kezdtek egyes bankok. A gazdasági bizottság vezetője szerint eltérő mértékben ugyan, de azonos időzítéssel tették meg ezt a lépést a pénzintézetek. Rogán szerint 2 százalékponttal is magasabb kamat használatát sem a jegybanki alapkamat, sem a forrásköltségek módosulásával magyarázni. Nem lehet továbbá a forintforrások hozzáférhetőségével sem magyarázni, hiszen a bankok jelentős forintbetét állományokat tartanak a jegybankban. A piaci indokok tehát nem tennének lehetővé ilyen lépést, márpedig a hatályos szabályozás Rogán szerint nem piaci indokok - például a végtörlesztési törvény bevezetését - nem teszi árazási tényezővé.

A politikus arra is utalt, hogy bizonyos szereplők bizonyos kamatemeléseit elfogadhatónak tartják.

A GVH azt vizsgálja, történt-e összejátszás - itt hosszabb ideig tarthat a vizsgálat. A PSZÁF-nak a forintdrágulás okait kell feltárnia  - a rendelkezésre álló prudenciális és fogyasztóvédelmi szabályozás kapcsán. Szász Károlynak azt is vizsgálnia kell, megfelelő indokokkal történtek-e ezek a drágítások. A vizsgálat eredményeit felhasználnák a referencia alapú kamatozásról szóló, vélhetően még e hónap végén Parlament elé kerülő jogszabály-javaslatban - mondta Rogán Antal.

A Napi Gazdaság Online kérdésére Rogán Antal azt mondta: továbbra is fenntartja, hogy a verseny előbb-utóbb felszínre hoz olyan piaci szereplőket, akik kedvező kamatokkal szállnak majd be a harcba, szerinte most azért van szükség a fellépésre, mert most olyan komoly szereplők emelték a forinthiteleiket, amelyek méretük révén alkalmasak arra arra, hogy elzárják a fogyasztók jelentős részét attól, hogy igénybevehessék a banki végtörlesztést.

Rogán kijelentette: egyelőre nem áll szándékukban a végtörlesztési törvény hatályának kitolása.