Januárról februárra 3,5 milliárd forinttal növekedve túllépte a 43 milliárd forintot a fekvőbeteg-ellátást végző egészségügyi intézmények összes lejárt adóssága. A növekedés dinamikája alapján április végére az adósságállomány elérheti az 50 milliárd forintot.

Az adósság szerkezete is romlott az előző hónaphoz képest: a 60 napon túli tartozások részaránya az adósságon belül 4,5 százalékponttal, 41,1 százalékra nőtt, a 43 milliárd forintból csaknem 18 milliárdnyi 60 napnál régebbi lejáratú.

A fekvőbeteg-ellátásban részt vevő négy egyetem közül három csökkenteni tudta tartozásait: a Szegedi Tudományegyetem 1,4 milliárd forinttal,  574 millió forintra, a Debreceni Egyetem 339 millióval 402 millió forintra, a Semmelweis Egyetem pedig 152 millióval 361 millióra. Mindeközben a Pécsi Tudományegyetem 640 millió forinttal 1,086 milliárdra növelte tartozásállományát.

A bajok még halmozódhatnak

Az adósság növelésében továbbra is a nagy megyei kórházak jártak élen: a Csongrád Megyei Kórház 723 millió forinttal 1,2 milliárdra, a tatabányai Szent Borbála Kórház 314 millió forintos emelkedéssel 1,1milliárdra növelte kifizetetlen számlái értékét.

A legnagyobb adós 2,7 milliárd forinttal továbbra is a Honvédkórház, ahol január végéről február végére 385 millió forinttal duzzadt a tartozásállomány. Második helyen a Péterfy Sándor utcai kórház áll 2,1 milliárddal, itt 227 millió forint volt a havi növekedés.

Az Orvostechnikai Szövetség tagvállalatai is a lejárt követelésállomány növekedéséről és a fizetési fegyelem romlásáról számolnak be - kommentálta az adatokat lapunknak Rásky László főtitkár. Véleménye szerint 50 milliárd forint fölött már újra rendkívül problémás lesz a kintlévőség-állomány.