A magyar műanyag-feldolgozók Nyugat-Európából importálnak jó minőségű reciklált alapanyagokat, mert itthon a szelektív hulladékgyűjtés még nem kellően hatékony – mondta a Világgazdaságnak Toldy Andrea, a Magyar Műanyagipari Szövetség elnökségi tagja, a BME Polimertechnika Tanszék egyetemi docense. Ez is mutatja, hogy a műanyagok nélkülözhetetlenek a modern gazdaságban, csak felelősen kell haszni őket.

Szembetűnő a túlcsomagolás jelensége, ugyanakkor számos iparág fejlődése lehetetlen lett volna nagy teljesítményű polimerek nélkül, gondoljunk az elektronikára, a számítástechnikára vagy az orvostechnikára. De a megújuló energiaforrások hasznosítása sem oldható meg polimerek nélkül. Ott vannak például a szálerősítésű polimer kompozitokból készülő szélkerekek, önmagában egy 220 méteres rotorú szélkerék 14 MW kapacitást jelent. A közlekedési eszközök tömeg-, és így fogyasztáscsökkentésében is hatalmas a szerepe a kis sűrűségű polimer alkatrészeknek.

A fém alkatrészek polimer kompozitra történő cserélése a súlycsökkentés mellett nagyobb tervezési rugalmasságot jelent, jelentősen csökken az alkatrészek száma, hosszabb időnként szükséges karbantartási ellenőrzés, jobb kabinnyomást és nagyobb kabinteret eredményez.

A fenntartható gazdaságra történő átállás szükségessé teszi, hogy a termékek tervezésének, gyártásának folyamatát is átgondoljuk. Fontos, hogy a polimereket ott használjuk fel, ahol valóban szükség van rájuk. Ugyanakkor egyetlen anyagcsoportot sem szabad azért hibáztatni, mert az emberek eldobják, legyen szó papírról, fémről vagy műanyagról. Itt az ideje, hogy töröljük a szótárunkból az eldobható kifejezést és helyette bevezessük az újrahasznosíthatót.